Nieuws

‘Regels offerfeest nekken prijzen’

'Regels offerfeest nekken prijzen'

Doordat de Vlaamse minister van Dierenwelzijn onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren verbiedt, is er amper vraag voor het offerfeest. Schapenhouders vrezen een financiële strop.

Dit meldt het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw (Vilt). Volgens het Vilt is de belangenvereniging van Vlaamse schapenhouders boos op minister Ben Weyts. Die staat onverdoofd slachten alleen toe op erkende slachthuizen. België kent sinds enkele jaren tijdelijke slachtvloeren, speciaal voor het offerfeest dat van 23-25 september wordt gevierd. Die tijdelijke slachterijen moeten illegale slachtingen voorkomen. Volgens de Vlaamse schapenhouders staan de tijdelijke slachtvloeren onder toezicht van het Voedselagentschap en houden dierenartsen toezicht op de slachtingen.

“De beperkte capaciteit van de erkende slachthuizen, de hele heisa en alle onzekerheid bij de moslims en de ontradingscampagne van de hogere mosliminstanties om dit jaar een schaap te slachten, hebben ervoor gezorgd dat de vraag naar lammeren voor het offerfeest sterk is teruggelopen. Bij heel wat professionele schapenhouders zorgt dat voor een grote financiële aderlating. De kans is groot dat een deel van het beperkte aantal professionele schapenbedrijven op korte termijn de deuren zal moeten sluiten”, zo zegt de Vereniging Vlaamse Schapenhouders.

 

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.