Nieuws
voeraanbod bij begin van dracht

Het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren ontving in 2022 minder meldingen over misstanden dan het jaar daarvoor. Wel is het aantal terugkerende gevallen fors gestegen en de ernst van de meldingen is toegenomen. Sociale of financiële problemen zijn vaak de oorzaak van verwaarlozing.

16 meldingen voor schapenhouders

Erfbetreders en burgers kunnen bij het Vertrouwensloket hun zorg uiten of een melding doen over (mogelijk) verminderde dierzorg. In 2022 kwamen er 106 meldingen binnen, daarvan waren 22 situaties al eerder gemeld. Van de 106 meldingen ging 15 procent over schapen, dat zijn 16 meldingen.

Meer recidieven

In 2022 is het percentage recidieven met 50 procent gestegen ten opzichte van 2021. Jeannette van de Ven, voorzitter van het Vertrouwensloket: “‘Moedwillig dieren verwaarlozen is niet aan de orde. Vaak zijn er op het bedrijf problemen van financiële of sociale aard. Een stijging van het percentage recidieven wijst erop dat aandachtsbedrijven meer moeite hebben om er weer bovenop te komen. Dat vind ik een zorgelijke ontwikkeling, zeker ook in het licht van de regels en onzekerheden die nog op de veehouderijsector afkomen.”

Stijging meldingen burgers

Het Vertrouwensloket richt zich op preventie, tijdige signalering en het bieden van hulp. Het loket is 55 keer benaderd voor overleg en het verstrekken van informatie.

In de afgelopen jaren steeg het aantal meldingen van burgers. Vanaf 2021 ziet het Vertrouwensloket meer meldingen van burgers dan van erfbetreders. In 2022 heeft 64 procent van de burgers anoniem gemeld. Opvallend is de trend dat erfbetreders in 2022 vaker anoniem een melding doen dan voorgaande jaren.

Via NVWA

Het Vertrouwensloket ontving 15 procent van de meldingen rechtstreeks van de NVWA. “Als de veehouder open staat voor hulp en advies, dan doet de NVWA een beroep op het Vertrouwensloket om de veehouder weer op het goede pad te helpen.”

Lees ook:

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.