Nieuws

Twee weken voor de einddatum, 1 augustus, blijkt dat slechts 32 procent van de professionele geiten- en schapenhouders hun dieren hebben gevaccineerd. Staatssecretaris Henk Bleker van EL&I maakt zich zorgen over het tempo de veehouders hun dieren vaccineren, zo heeft hij de Tweede Kamer laten weten.

Verplichte vaccinatie

Nog maar twee weken voor de einddatum van de vaccinatiecampagne heeft slechts 32 procent van de professionele geiten- en schapenhouders hun dieren gevaccineerd. Het gaat dan om melk- en opfokbedrijven.

Net als vorig jaar is vaccinatie voor melk- en opfokbedrijven verplicht en moet deze voor 1 augustus 2011 zijn afgerond. Bedrijven met een publieksfunctie hebben tot 1 januari 2012 de tijd voor het vaccineren van hun dieren. Van deze bedrijven heeft nog maar 14 procent voldaan aan de vaccinatieplicht.

Bestuursdwang

De bedrijven die niet op tijd volledig gevaccineerd zijn, krijgen te maken met bestuursdwang van de nVWA (nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit). In dat geval worden de vaccinaties verricht door de nVWA, op rekening van de geitenhouder. Voor een bedrijf met 1000 dieren kan dat oplopen tot 7000 euro.

Afschermingsplicht

Op dit moment gelden nog mest- en hygiënemaatregelen en is er een uitbreidingsverbod. Ook geldt er een afschermingsplicht voor gelammerde dieren. Het Q-koortsdeskundigenberaad adviseerde onlangs aan minister Edith Schippers en staatssecretaris Henk Bleker om deze maatregelen te versoepelen, omdat ze geen toegevoegde waarde hebben. De afzonderingsplicht kan in hun ogen geheel vervallen.

Beslissing

Begin augustus zal het Bestuurlijk Afstemmingsoverleg-zoösen (BAO), waarvan behalve het Rijk, ook de gemeenten, de GGD-en en andere deskundigen deel uit maken, de bewindslieden adviseren over de versoepelingen. Bleker en Schippers nemen vervolgens een beslissing en wegen op dat moment de vorderingen van de vaccinatiecampagne mee.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.