Nieuws

Kadaverdump van schapen

De nVWA constateert dat er in de provincies Overijssel en Groningen sprake is van het stelselmatig dumpen van dode dieren. In de omgeving van Zuidhorn worden al geruime tijd kadavers van schapen gedumpt in sloten, plassen en kanalen.

Ook kadavers van pony’s en veulens worden regelmatig gedumpt. In de omgeving van Hardenberg, Ommen en Wierden zijn sinds begin april 2011 36 biggen- en varkenskadavers achtergelaten in natuurgebieden en bij parkeerplaatsen. De dumpingen zijn bij de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) gemeld door medehandhavers.

Onderzoek

De nVWA heeft een grootschalig onderzoek ingesteld en wordt hierin bijgestaan door de politie, gemeenten, provincies en waterschappen.

Risico’s

Kadavers van landbouwhuisdieren moeten ter destructie aangeboden worden aan het verwerkingsbedrijf Rendac. Het dumpen van kadavers brengt grote risico’s met zich mee op het gebied van dierziekteverspreiding en volksgezondheid. Daarnaast kost het de gemeenschap veel geld om de dieren op te ruimen en te laten verwerken.

Straf

Het is strafbaar om dierlijke bijproducten niet op voorgeschreven wijze te verwerken. Het illegaal dumpen van kadavers van landbouwhuisdieren valt hieronder en is strafbaar gesteld in de Wet op de Economische delicten. Het opzettelijk begaan van dit feit is een misdrijf waarop een gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren, een taakstraf of een geldboete tot 76.000 euro staat.

Bijlage(s):

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.