Nieuws

Gezondheidsvoordeel schapenmelk

Schapenmelk heeft een hoger eiwitgehalte en bevat twee keer zoveel caseïne als geiten- en koeienmelk. Volgens het Louis Bolk Instituut biedt de samenstelling van schapenmelk mogelijkheden voor gezondheidsclaims.

Samenstelling

Onderzoekers van het Louis Bolk Instituut vergeleken in een literatuurstudie de samenstelling van schapenmelk met de samenstelling van geiten- en koeienmelk. Schapenmelk heeft een hoger eiwitgehalte en bevat twee keer zoveel caseïne. Ook het vetgehalte is hoger. Bovendien bevat schapenmelk meer gezonde vetzuren. En sommige vitamines en mineralen komen in hogere gehaltes voor.

Claims

Op basis van deze positieve bevindingen zijn volgens de onderzoekers enkele gezondheidsclaims voor schapenmelk en/of -kaas met betrekking tot calcium en vitamine D wellicht mogelijk. Ook voedingsclaims, zoals ‘bron van…’ zijn mogelijk. Of deze claims daadwerkelijk mogelijk zijn, is afhankelijk van het besluit van de Europese Commissie over het invoeren van voedingsprofielen als voorwaarde voor een mogelijke claim.

Vervolgonderzoek

De resultaten die in de literatuur worden gevonden, lopen uiteen, stelt het Louis Bolk Instituut vast. “In het buitenland worden andere gehaltes gevonden dan in Nederland. Het ras en de voeding van de schapen hebben invloed op de samenstelling van de melk”, constateren de onderzoekers. Van de gehaltes van vitamines en mineralen is nog niet zoveel bekend. “Om vast te kunnen stellen of de gezondheids-/voedingsclaims in Nederland van toepassing kunnen zijn, is dan ook toegepast vervolgonderzoek nodig met directe vergelijkingen tussen schapen-, geiten- en koemelk in Nederland.” Het vervolgonderzoek moet volgens het Louis Bolk Instituut voor zijn gericht op vetzuren, vitamines en mineralen die mogelijk een claim kunnen opleveren.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.