Nieuws

Voor de gescheperde kuddes in financiële nood komt er geen noodfonds. Staatssecretaris Van Dam wil wel een structurele oplossing voor traditionele herders in heel Nederland, zo meldt hij aan de Tweede Kamer.

Vanuit de Tweede Kamer was de vraag gesteld of staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken een noodfonds wil instellen voor traditionele schaapherders. Volgens de staatssecretaris is dat niet nodig wanneer die herders een structurele oplossing wordt geboden.

Over de slechte financiële positie van de traditionele herders is de staatssecretaris al maanden in gesprek met verschillende partijen: organisaties van schaapherders, provincies, terreinbeheerders en Rijkswaterstaat. De gesprekken om een structurele financiering te regelen en daarmee de gescheperde kuddes een toekomst te geven, zijn in een afrondende fase gekomen. Binnenkort komt hij met meer informatie. Dit staat in de brief die hij eind vorige week naar de Tweede Kamer stuurde als antwoord op Kamervragen.

Van Dam benadrukt in de brief dat de verantwoordelijkheid voor de financiering van schaapskuddes bij de provincies ligt. Nu hebben maar twee provincies extra geld beschikbaar gesteld. De staatssecretaris schrijft onder meer: ‘De goede voorbeelden van Drenthe en Limburg zijn onderdeel van het gesprek dat ik voer met de provincies om overal in Nederland te komen tot een structurele oplossing voor traditionele herders.’

De staatssecretaris is van mening dat de cultuurhistorische waarde van traditionele schaapherders, die jaarrond dagelijks heideschapen gescheperd laten grazen, een meerwaarde heeft voor de maatschappij. Tegelijkertijd constateert hij dat herders die tevens met rasters werken het beheer van natuurterreinen meestal goedkoper uitvoeren.

Van Dam meldde een jaar geleden aan de Tweede Kamer  dat de financiële positie van schaapherders zorgelijk is. De herders hebben 4,5 miljoen euro nodig om uit de financiële zorgen te komen, volgens  vier organisaties (Gilde van Traditionele Schaapherders, Vereniging Gescheperde Schaapkuddes Nederland, Landelijke Werkgroep Professionele Schapenhouders en LTO-vakgroep Schapenhouderij) in een brandbrief van eind november 2016.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.