Nieuws

Herders vragen € 4,5 miljoen

4,5 miljoen euro. Dat bedrag is nodig om Nederlandse schaapherders uit de financiële zorgen te helpen. Vier organisaties boden hiervoor vanmiddag een brandbrief aan in de Tweede Kamer.

De honderd herders in ons land komen jaarlijks 30.000 euro tekort, zo blijkt uit verschillende studies. Daar komen de kosten voor terreinbeherende organisaties voor de schaapskuddes nog bij. In totaal is er 4,5 miljoen euro nodig.

Het Gilde van Traditionele Schaapherders, de Vereniging Gescheperde Schaapskuddes Nederland, De Landelijke Werkgroep Professionele Schapenhouders en LTO-Nederland riepen daarom vanmiddag in de Tweede Kamer om een motie dat bedrag beschikbaar te stellen.

Dat deden ze door een brandbrief te overhandigen. In die brief schrijven ze dat de financiering van gescheperde schaapskuddes al jaren punt van discussie is, en nog steeds niet is opgelost. Met uitzondering van Drenthe en Limburg laten de provincies de schaapherders in de kou staan.

De vier organisaties willen dat er één landelijk financieringssysteem voor schaapskuddes komt. Ze willen dat daarvoor een Programmagroep Toekomst Schaapherderij wordt opgericht waarin overheden, schaapherders en terreinbeherende organisaties samenwerken.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.