Nieuws

RVO gaat I&R-databank opschonen

3

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland schoont de I&R van schapen en geiten op. Veehouders krijgen in november en december de kans hun gegevens te controleren en kosteloos eventueel te corrigeren.

Daarvoor stuurt RVO brieven naar alle schapen- en geitenhouders. Komende zaterdag 4 november krijgen schapenhouders met meer dan 50 dieren de informatie per post. Het gaat om zo’n 9000 bedrijven. Daarbij zitten ook ubn’s met schapen én geiten en ‘relaties’ met meerdere ubn’s.

In de weken erna krijgen schapenhouders met 50 of minder dieren de post van RVO. Dat is de grootste groep van circa 28.000 adressen.

Als laatste gaan er brieven naar lege ubn’s: bedrijven die nog wel zijn geregistreerd in de schapen-I&R maar waar geen schapen meer op het bedrijf zijn.

De brieven gaan vergezeld van stallijsten, het inloggen met DigiD en uitleg over herstellingen.

De opschoonactie van RVO komt onverwachts. Dat plotselinge valt niet goed bij vertegenwoordigers van de schapensector. LTO Nederland, LWPS en het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders zeggen dat deze actie niet vooraf met ze is doorgesproken. Wel is er al maanden geleden tussen RVO en schapensector de afspraak gemaakt dat de schapen-I&R zou worden opgeschoond. RVO zou dit in het tweede kwartaal van 2017 met de schapensector bespreken. Dat is dus niet gebeurd.

LWPS-voorzitter Carlo van As is daarom des duivels. Saskia Duives-Cahuzak, de kersverse voorzitter van de LTO-vakgroep Schapenhouderij zegt het ‘heel erg jammer’ te vinden dat er half oktober niet even een voorstel is geweest. Jan van der Zanden van het Platform KSG zegt dat RVO ‘ineens komt binnenvallen’ met de brieven aan schapenhouders.

Desgevraagd laat RVO weten dat in juni met de schapensector is afgesproken deze actie in november en december te gaan doen. RVO geeft toe dat de opschoonactie niet in detail vooraf is voorgelegd. “Omdat er enige druk stond om de mailing nog dit jaar rond te krijgen. Je moet hierbij bedenken dat het hier gaat om een wettelijke taak waarvoor we feitelijk geen goedkeuring hoeven te vragen van de sectorpartijen”, zo reageert een woordvoerder van RVO.

Duives-Cahuzak en Van der Zanden zeggen dat het wel goed is dat de I&R-databank wordt opgeschoond. Beiden geven het dringende advies aan schapenhouders om goed op te letten of ze voor hun I&R-gegevens gebruik maken van een managementprogramma. In dat geval moet het opschonen van de I&R-gegevens ook via dat managementprogramma gaan en niet rechtstreeks in de I&R-databank.

Carlo van As is minder blij met de inhoud van de opschoonactie. Hij vindt dat de overheid verantwoordelijk is voor de databank. “Wij moeten nu werk gaan doen voor de overheid.” Volgende week komt het LWPS-bestuur bij elkaar en zal dan beslissen over eventuele acties.

Overigens is het de vraag of schapenhouders die foute meldingen in november en december rechtzetten, niet toch nog kans lopen op een boete. RVO vrijwaardt ze daar weliswaar van met deze opschoonactie, maar laat weten dat die vrijwaring alleen binnen de reikwijdte van RVO ligt. De NVWA zou alsnog boetes kunnen opleggen.

Dit is een update van 3 nov 15.17 uur. Dit bericht wordt zo nodig aangevuld.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

3 reacties op “RVO gaat I&R-databank opschonen

  1. Boudewijn schreef:

    Het is onmogelijk om de dieren van de stallijst te halen die er niet meer zijn. Ik weet immers niet welke dat zijn. Ik kan ze niet lezen, scannen of wat dan ook.

  2. wim schreef:

    Nederland …. het controle landje … nog even en wij mensen krijgen ook een nummer. Tevens zijn het dikke kosten voor hobbyschapen- en geitenhouders.
    Daar waar dieren geslacht worden dient men de gezondheid te controleren van dieren. Waarom alpaca’s niet registreren? Puur omdat er veel schapen zijn en de schatkist geld opleveren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Gelukkig had ik het dossier Giftige planten op mijn telefoon gedownload en herkende ik op tijd de vergiftigingssymptomen.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Download net als Martin Oosthoek de voor abonnees gratis dossiers op hetschaap.nl/shop