Nieuws

Blauwtong in bijna heel Frankrijk

1
Blauwtong in bijna heel Frankrijk
Toezichtsgebieden en uitbraken van blauwtong type 8 in Frankrijk

Frankrijk krijgt geen grip op blauwtong. Het beperkingsgebied, dat wordt ingesteld rondom bedrijven met uitbraken, bestrijkt inmiddels vrijwel heel Frankrijk. Toch wordt er weinig gevaccineerd tegen de ziekte.

Blauwtong virustype 8

In Frankrijk heerst blauwtong virustype 8. Hetzelfde type raasde tien jaar geleden door Nederland en andere West-Europese landen en veroorzaakte toen twee jaar achtereen ernstige ziekte en enorme sterfte onder schapen.
Sinds 2015 kampt Frankrijk opnieuw met uitbraken van virustype 8. Dit jaar zijn er al meer dan duizend gevallen bevestigd. De ziekte wordt vastgesteld bij schapen en runderen.

Beperkingsgebied

Rond elk bedrijf waar de aanwezigheid van het blauwtongvirus is bevestigd, wordt een beschermingszone met restricties ingesteld. Momenteel valt heel Frankrijk, met uitzondering van twee regio’s in Bretagne, onder het beperkingsgebied.

Ongebruikte vaccins

De Franse overheid stelt gratis vaccins beschikbaar om de ziekte in te dammen. Maar de helft van de 16,8 miljoen aangekochte doses was eind september nog niet gebruikt, zo meldt het Franse schapenvakblad Pâtre. Naar verwachting wordt er niet veel meer gevaccineerd, omdat najaar en winter daarvoor minder geschikt zijn.
De kosten hoeven geen drempel te zijn om te vaccineren. Rundvee- en schapenhouders krijgen de vaccins kosteloos en wie geen dieren exporteert, hoeft geen dierenarts in te schakelen maar mag zelf vaccineren.
Het Franse ministerie van landbouw houdt op een openbare lijst bij op welke bedrijven gecertificeerd gevaccineerd is.

Beperkte ziekteverschijnselen

Milde dan wel geen ziekteverschijnselen zijn er volgens Pâtre de oorzaak van dat er zo weinig animo is voor vaccineren. In tegenstelling tot de vorige blauwtongepidemie leidt besmetting niet meer tot ernstig zieke dieren en hoge sterfte.
Franse rundvee- en schapenhouders melden nauwelijks zichtbaar zieke dieren. Het merendeel van alle besmettingen zijn tijdens routinecontroles (PCR-testen) aan het licht gekomen.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

1 reactie op “Blauwtong in bijna heel Frankrijk

  1. Kees schreef:

    Dat is in Frankrijk een heel ander verhaal dan hier in Nederland. Hier moet je zowel het vaccin als de dierenarts zelf betalen. De kosten lopen zodoende zoveel op, dat ik overweeg om ook maar niet meer te (laten) vaccineren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Gelukkig had ik het dossier Giftige planten op mijn telefoon gedownload en herkende ik op tijd de vergiftigingssymptomen.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Download net als Martin Oosthoek de voor abonnees gratis dossiers op hetschaap.nl/shop