Nieuws
De NVWA wil ervoor zorgen dat de slacht tijdens het Offerfeest, van 28 tot en met 30 juni, op een verantwoorde manier plaatsvindt.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kondigt extra toezicht op slachthuizen aan tijdens Eid Al-Adha, het islamitische Offerfeest. In de 38 deelnemende slachthuizen zijn dierenartsen van de NVWA en hun officiële assistenten permanent aanwezig om toe te zien op naleving van de regels voor het slachten.

De NVWA wil dat de slacht tijdens het Offerfeest, van 28 tot en met 30 juni, op een verantwoorde manier plaatsvindt volgens de wet- en regelgeving voor dierenwelzijn en voedselveiligheid. Tijdens het Offerfeest wordt ongeveer de helft van de dieren onbedwelmd geslacht. Onbedwelmd slachten staat de Nederlandse wet- en regelgeving alleen onder strikte voorwaarden toe, en uitsluitend voor joodse of islamitische religie. De NVWA checkt of dieren niet onnodig lijden. Zo zullen de dieren die binnen 40 seconden na het zetten van de halssnede nog tekenen van bewustzijn vertonen, verplicht worden verdoofd.

Illegaal slachten

De NVWA en politie zijn ook dit jaar alert op illegale slachtingen buiten een erkend slachthuis. Bij een vastgestelde overtreding volgen strenge maatregelen. De boete voor het onbedwelmd slachten van een dier buiten een erkend slachthuis kan oplopen tot 90.000 euro. Overtreders riskeren ook een gevangenisstraf van maximaal 6 jaar.

Lees ook:

Werkstraf en geldboetes voor illegale slachtingen Offerfeest

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.