Nieuws
Schaap zit vast in het hek - foto: NVWA.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op dinsdag diverse dieren in bewaring genomen bij een Limburgse veehouder. Het gaat om 52 schapen, en daarnaast 21 geiten, 12 runderen, 7 ezels, 1 muildier, 1 pony en 31 verzwakte kippen.

De situatie voor de dieren was niet in orde. Zo was er onvoldoende zorg en de huisvesting van een aantal dieren was onvoldoende. De NVWA zegt: “Er lagen scherpe en uitstekende delen in de wei waaraan de dieren zich konden verwonden. Naast kreupele en niet tijdig bekapte dieren troffen onze inspecteurs ook enkele ongeschoren schapen aan in een bloedhete trailer waar de temperatuur opliep tot 37 graden.”

Herstel op locatie niet mogelijk

Op 27 juni 2023 gingen NVWA-inspecteurs naar de veehouder omdat er meldingen over dierverwaarlozing binnen waren gekomen. “Tijdens de inspectie zijn er diverse overtredingen geconstateerd en zijn er maatregelen opgelegd om de veehouder ertoe te bewegen de juiste zorg te geven aan zijn dieren”, aldus de NVWA.

Naast kreupele en niet tijdig bekapte dieren troffen inspecteurs ook schapen aan in een bloedhete trailer.

Tijdens de inspectie van afgelopen dinsdag bleek dat de veehouder de situatie voor zijn dieren onvoldoende had opgelost, terwijl dat wél had gemoeten. “Daarom hebben we dieren in bewaring genomen, en worden ze opgevangen op een locatie waar ze wél de juiste zorg krijgen. Er blijven dieren op de locatie omdat er op dit moment geen reden is om deze dieren mee te nemen.”

In bewaring nemen NVWA

In bewaring nemen door de NVWA betekent dat de overheid de zorg voor de dieren overneemt op een andere, anonieme locatie. Dat gebeurt op kosten van de houder van de dieren. In sommige gevallen krijgt de houder de dieren terug. Dan zal de veehouder eerst de rekening moeten betalen en ook moeten kunnen aantonen dat hij goed voor de dieren zorgt. Alle overtredingen moeten zijn opgelost.

Lees ook:

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.