Nieuws

NTS wil meer preferente rammen

NTS wil meer preferente rammen

Het Nederlands Texels Schapenstamboek heeft de eisen voor preferente rammen iets versoepeld. Daarmee hoopt het stamboek dat er meer preferente rammen komen.

De laatste jaren worden er geen aanvragen voor preferentschapskeuringen meer ingediend. Volgens Martin Dam, voorzitter van de foktechnische commissie van het NTS, zou het weleens 8 jaar geleden kunnen zijn dat voor het laatst een Texelaar preferent werd verklaard.

Vandaar dat de noordelijke afdelingen van het NTS een voorstel indienden om in de preferentschapseisen de fokwaarde voor groei te laten vervallen en de eis voor vruchtbaarheid naar beneden bij te stellen. In het voorstel staan nog een aantal eisen die de foktechnische commissie de komende tijd moet invullen.

Het voorstel kwam afgelopen zaterdag tijdens de algemene ledenvergadering in stemming. Alleen de afdeling Gelderland stemde tegen waardoor het voorstel is aangenomen.

Tijdens deze ALV, waar overigens slechts zo’n 25 leden naartoe kwamen, kwam ook de reorganisatie van het stamboek aan de orde. De noordelijke afdelingen Friesland, Groningen en Drenthe willen samengaan met Overijssel en Flevoland in één regio noord. Gelderland wil zelfstandig blijven. Of Brabant/Limburg, Zeeland en Zuid-Holland/Utrecht samengaan, is nog onzeker.

Johan de Beer werd tijdens deze vergadering unaniem herkozen als voorzitter voor een volgende termijn van 5 jaar. Het stamboek nam afscheid van secretaris Hilde Pierik. Haar werk wordt tijdelijk door 3 personen overgenomen.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.