Nieuws
Voor import van fokschapen uit België gelden extra blauwtongeisen

De NVWA heeft het protocol voor de import van herkauwers vanuit landen met beperkingsgebieden voor blauwtong verder uitgewerkt. De regels gelden voor fokdieren en voor slachtdieren.

Het nieuwe protocol van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is eind vorige week op internet gepubliceerd.

In het protocol zijn de extra eisen vastgelegd voor de import van herkauwers vanuit gebieden met blauwtong. Die eisen betreffen vooral het gebruik van insectenwerende middelen voor veewagens en de te importeren dieren, plus de vereiste verklaringen op het importcertificaat.

In de buurlanden Duitsland en België komt blauwtong serotype 8 voor. In het Belgische Neufchâteau, vlak bij de Frans-Belgische grens in de provincie Luxemburg, is kort geleden een nieuw geval bevestigd. Een rund dat bestemd was voor de export, testte positief. Dit dier had geen ziekteverschijnselen.

De nieuwe uitbraak in België is een tegenvaller. In de vijf maanden ervoor dook de herkauwerziekte er niet op. In 2019 is in België de ziekte op 7 bedrijven aangetroffen. Het hele land geldt als beperkingsgebied voor blauwtong.

In Duitsland zijn er al maanden geen nieuwe ontwikkelingen rondom blauwtong. De laatste uitbraak was in april. Tot nu toe is de ziekte dit jaar op 57 bedrijven vastgesteld. Deze bedrijven liggen allemaal in het zuidwesten van Duitsland, in de nabijheid van Frankrijk en België. In Frankrijk komt de ziekte al vijf jaar voor.

Nederland is sinds februari 2012 officieel vrij van blauwtong. Daardoor gelden er geen extra eisen voor de export van schapen en andere herkauwers vanuit Nederland naar andere EU-lidstaten.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.