Nieuws

Meer blauwtong in België

blauwtong België

In België zijn bij controles op blauwtong op nog 4 bedrijven besmette dieren ontdekt. Heel het land is nu beperkingsgebied.

De ziekte was half februari al op een bedrijf in de buurt van Paliseul geconstateerd. Dat gebeurde bij routinematig onderzoek op blauwtong. Het ging om 2 runderen van hetzelfde bedrijf.

De Belgen zijn daarop in een cirkel van 5 km rond het bedrijf alle blauwtonggevoelige dieren gaan testen. Daarbij kwamen op nog 4 bedrijven besmette runderen aan het licht. Voor zover bekend zijn er geen besmette schapen ontdekt.

Het Belgische Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) heeft daarop direct heel het land aangewezen als beperkingsgebied. Daardoor gelden er voor heel België dezelfde regels voor transport en export. Die regels hebben ook gevolgen voor de export van schapen naar Nederland.

Ook in Duitsland zijn de afgelopen maanden bij bloedonderzoek van runderen blauwtongbesmettingen ontdekt. Het gaat om virustype 8. De dieren zijn waarschijnlijk maanden geleden geïnfecteerd. Opvallend is dat ze daar niet of amper ziek van werden.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.