Nationale Texelaarkeuring 2023: hoog niveau en nieuwe gezichten

Drukte van belang tijdens de ‘Nationale’ van 2023.

370 Witte Texelaars, 216 Blauwe Texelaars en 72 Dassenkoppen zorgden samen voor een nieuw deelnamerecord op de toch al grootste schapenkeuring die ons land rijk is. Zo’n 100 topfokkers kwamen eind augustus naar de Nationale Texelaarkeuring 2023 in de manege van Wenum-Wiesel om hun schapen te tonen aan jury, collega-fokkers en het publiek op de volle tribunes.

Tekst: Marjan Kornegoor. Foto’s Henk Riswick

“De jury had een zware dag op de Nationale Texelaarkeuring; het niveau in de top was hoog. Ik zie heel wat nieuwe gezichten, dat maakt mij vooral blij vandaag”, zegt NTS-voorzitter Johan de Beer met een glimlach van oor tot oor, terwijl hij een rondje door de grote hal wandelt. De ‘Nationale’ van de stamboeken NTS, TSNH en SBT is normaliter om en om met de Dag van het Schaap maar corona gooide roet in het eten. Om weer in dat juiste ritme te komen is de keuring voor één keer twee jaar achter elkaar. “Het is altijd weer fraai om het enorme enthousiasme van al die fokkers te zien”, vindt De Beer. “Je moet er heel wat voor overhebben qua inspanning en geld om hier te komen. Geweldig dat er zo veel animo is. Het niveau is echt enorm, de lat ligt hoog vandaag.” Vooral de gezelligheid, de relaxte, ontspannen sfeer, valt De Beer op. “Dat is ook wel eens anders geweest hoor”, zegt hij eerlijk. “Misschien dat de jonge mensen ertussen daar ook voor zorgen? Mooi om te constateren is het in ieder geval zeker. Er mogen wat mij betreft nog veel meer nieuwe, jonge fokkers bijkomen.”

Premium artikel

Het artikel dat u probeert te lezen is een Premium artikel
Premium artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Het Schaap.

Digitaal basis

Voor slechts € 4,99 per maand sluit u al een Premium abonnement af. Zo heeft u altijd actuele en vakkundige informatie tot uw beschikking waar en wanneer u maar wilt!

Bekijk de aanbieding