Flushen: zo pak je het aan (en verbeter je de vruchtbaarheid)

Flushen kan door schapen tot 4 weken voor dekken een nieuwe, volle weide te geven. Is die niet beschikbaar geef dan extra krachtvoer

Kort maar krachtig schapen voeren, zo moet flushen in zijn werk gaan. Drie weken hard voeren schudt de vruchtbaarheid flink op. Dat kan wel 10 tot 20 procent meer lammeren opleveren. Dit is deel 2 in de serie ‘Voeren het jaar rond’.

Tekst Margreet Welink. Foto Unsplash.

Eigenlijk start de dekperiode niet als de ram bij de ooien wordt toegelaten maar een week of drie, vier daarvoor. Het feitelijke dekken is dan nog niet aan de orde, de voorbereiding wel. Door ooien te flushen, kan het aantal levend geboren lammeren met 10, soms wel 20 procent toenemen. Flushen wil zeggen dat het energieaanbod kort voor het dekken even flink omhoog[1]gaat. Dat zet in het lichaam een aantal processen in werking die gunstig uitpakken voor de vruchtbaarheid. Veel schapenhouders weten dat wel, toch handelen ze er niet altijd naar.

Premium artikel

Het artikel dat u probeert te lezen is een Premium artikel
Premium artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Het Schaap.

Digitaal basis

Voor slechts € 4,99 per maand sluit u al een Premium abonnement af. Zo heeft u altijd actuele en vakkundige informatie tot uw beschikking waar en wanneer u maar wilt!

Bekijk de aanbieding