Nieuws
De inzet is een vaccin voor het nieuwe knuttenseizoen start,
De inzet is een vaccin voor het nieuwe knuttenseizoen start,

Demissionair landbouwminister Piet Adema wil dat er zo snel mogelijk, maar in ieder geval voor het nieuwe knuttenseizoen medio volgend jaar, een ‘veilig en werkzaam vaccin’ tegen blauwtong is. Hij stelt daarvoor 120.000 euro beschikbaar.

Landbouwminister Adema heeft deze 120.000 euro beschikbaar gesteld aan de Wageningen Bioveterinary Research (WBVR), zodat deze organisatie een model kan maken waar farmaceuten hun vaccin kunnen testen, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Als er een ‘kandidaat-vaccin’ is, wil Adema dat de beoordelings- en toelatingsprocedure versneld laten doorlopen. Maar ook met een versnelde beoordeling moet rekening worden gehouden dat een vaccin pas na minstens zes maanden beschikbaar komt, waarschuwt hij. “Een normale procedure neemt anderhalf jaar in beslag.”

Adema: “Ik ben in gesprek met een aantal farmaceuten die ervaring hebben met de productie van vaccins tegen blauwtongvirussen. Hier benadruk ik de urgentie van de huidige blauwtongproblematiek en wijs ik op de gevolgen van deze uitbraak voor het dierenwelzijn en de economische en maatschappelijke impact. Een vaccin is nu de enige weg uit deze uitbraak. Het is essentieel dat iedereen vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid doet wat hij kan. Ik maak me sterk voor een versnelde beoordeling en toelating, zodra er een kandidaatvaccin is ontwikkeld.”

Hoe bereidwillig is de farmacie om een vaccin te ontwikkelen? Adema: “Rendement van investering is een drijfveer voor de farmaceutische industrie om in te zetten op vaccinontwikkeling. Daar staat tegenover dat ik hoor vanuit de sectoren dat de bereidwilligheid van schapen- en rundveehouders om te vaccineren nagenoeg 100 procent is.”

5 procent van de schapen gestorven

“Het aantal besmettingen neemt helaas nog altijd toe, inmiddels is op ruim 5.500 bedrijven een besmetting met blauwtong vastgesteld.”, noemt Adema. “Al zien we de laatste dagen dat het aantal meldingen afneemt, in week 44 zagen we een eerste daling van het aantal verdenkingen alsook het aantal dode dieren. De hoop en verwachting is dat deze daling de komende periode zal doorzetten.”

Op dit moment is ruim 5 procent van de schapen in Nederland doodgegaan. “Er zijn sinds het begin van de uitbraak al ruim 50.000 schapen meer gestorven dan normaal in deze periode”, vertelt Adema. “Bij runderen zijn dit ruim 3.000 meer dode dieren dan normaal. De aanvoer naar de verwerker van kadavers Rendac is dus fors toegenomen. Rendac kan de aanvoer nog steeds goed verwerken. Het bedrijf heeft opgeschaald en heeft afgelopen weken ook op zaterdag en een enkele keer op zondag kadavers opgehaald.”

Voortbestaan niet in gevaar

Hij besluit: “Individuele bedrijven kunnen hierdoor hard geraakt worden, dat realiseer ik mij ten zeerste. Echter het voortbestaan van de sector is niet in gevaar. Ik vind het belangrijk de ontwikkelingen nauwgezet te volgen. Ik blijf hierover in gesprek met de sector om de situatie te monitoren.”

Meer over blauwtong:

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.