
RIVM en NVWA starten volgende maand een onderzoek naar ziekteverwekkers die ook voor mensen besmettelijk zijn. Het vindt plaats op 200 schapenbedrijven.
Het onderzoek richt zich op zoönosen. Dat zijn dierziektes die ook mensen kunnen besmetten, zoals campylobacter en salmonella. Op 200 geselecteerde bedrijven worden, op een afgesproken moment, mestmonsters en neusswabs bij de schapen afgenomen en onderzocht. De bedrijven krijgen hierover vooraf bericht.
Het RIVM vraagt de schapenhouders of ze zelf ook aan het onderzoek meedoen. Daarvoor kunnen ze dan bij zichzelf een ontlastingsmonster en een neusswab afnemen en dat insturen. De uitslagen ervan worden vergeleken met die van het vee.
Deelnemende schapenhouders kunnen, als ze dat willen, de uitslagen van hun eigen bedrijf ontvangen. De resultaten van dit onderzoek hebben geen consequenties voor de onderzochte dieren of bedrijven.
Dit grootschalige onderzoek naar zoönosen vond eerder ook plaats in andere veehouderijsectoren.
Op basis van wat worden desbetreffende deelnemende bedrijven geselecteerd?
Beste,
Het gaat om bedrijven met 50 of meer volwassen ooien. Vanuit deze groep bedrijven wordt een willekeurige steekproef genomen, de bedrijven in deze steekproef zijn de geselecteerde bedrijven.
Groeten,
Tryntsje Cuperus
Onderzoeker RIVM