Nieuws

Goudjakhals doodde Friese schapen

goudjakhals
Foto van de goudjakhals in het Duitse grensgebied, gepubliceerd door het Landesamt für Natur, Umwelt und Verbraucherschutz NRW (foto: Odin Franke)

Een goudjakhals heeft op 8 oktober in het Friese Ferwerd 3 schapen doodgebeten. Dat blijkt uit de resultaten van DNA-onderzoek.

Dit is de 2e keer dat een goudjakhals schapen doodt in Nederland. In 2020 was het in de Ooijpolder twee dagen achtereen mis, beide keren door hetzelfde mannetjesdier GG010m. Of deze goudjakhals nu in Friesland de schapen greep, is nog niet bekend. Het duurt enige tijd om het individu te identificeren.

Goudjakhalzen komen nog vrijwel niet voor in Nederland. De diersoort kent in het oosten van Europa een groeiende populatie die zich ook westwaarts uitbreidt.

Voor zover bekend staat het Friese incident op zich. Van enkele meldingen in deze provincie in de maand oktober is de uitslag van het DNA-onderzoek nog niet bekend, dus zou het kunnen dat de goudjakhals meer schapen doodde.

Wel staat vast dat in die maand een wolf in Friesland een schaap doodbeet. Verder waren wolven in oktober verantwoordelijk voor de dood van 40 schapen in Gelderland, 10 in Drenthe, 8 in Overijssel, 1 in Noord-Brabant en 1 in Limburg.

Het aantal meldingen van gedode schapen blijft doorgaan. Tot en met 14 december waren dat er 16, waarvan de meeste in Groningen en Drenthe. In totaal blijken in die eerste 2 weken van december 59 schapen te zijn gedood. DNA-onderzoek moet nog uitwijzen in hoeverre het om wolven gaat.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.