Nieuws
GD erkent zwoegerprogramma NSFO dit jaar niet

De Gezondheidsdienst voor Dieren zal in 2012 het zwoegerziekteprogramma van de NSFO niet erkennen. Dat zegt Piet Vellema van de GD.

Vellema reageert daarmee op de optie die het NTS afgelopen dinsdagavond aan de leden heeft voorgelegd. Die komt er op neer dat de leden akkoord gaan met het doorsturen van hun dek- en huurverklaringen naar de GD en de centrale databank van de I&R. Volgens NTS-voorzitter Jan van Rijnsbergen zou met zo’n akkoord het samenbrengen van schapen uit het nieuwe zwoegerprogramma van de NSFO met die van het GD-programma vanaf 1 juni weer mogelijk zijn.

Daardoor zou het organiseren van fokdagen en keuringen vanaf 1 juni weer makkelijker worden. Vorig jaar werd het organiseren van fokdagen een probleem omdat de GD alleen diercontacten toestaat met schapen uit het eigen zwoegerziekteprogramma.

Volgens Vellema is er helemaal geen datum van 1 juni afgesproken. “En wij hebben de NSFO onlangs al schriftelijk medegedeeld dat we dit jaar hun programma niet erkennen”, zegt Vellema. Tijdens de NTS-ledenvergadering dinsdag noemde NTS-voorzitter Jan van Rijnsbergen 1 september als datum voor volledige wederzijdse erkenning.

Vellema zegt dat er meer nodig is dan alleen het doorsturen van dek- en huurverklaringen. “Wij hoeven die verklaringen niet. We vinden dat de schapenhouders zich aan de I&R-regels moeten houden. Hoe kunnen wij akkoord gaan met een programma van een organisatie die zelf kan zien dat sommige schapenhouders de regels aan hun laars lappen?” Hij bedoelt daarmee dat fokkers pas maanden na het dekseizoen die dek- en huurverklaringen opsturen. Volgens de nieuwe I&R-regels moet dat veel sneller.

Volgens Vellema gaat het ook om onder meer het hele NSFO-kwaliteitshandsboek en de borging van het NSFO-zwoegerziekteprogramma. Pas als de GD ervan overtuigd is dat dit allemaal in orde is, wil de dienst praten over het organiseren van fokdagen. De GD wil voorlopig alleen nog maar contact met bestuurslid André van den Ouden van de NSFO. Vellema: “We hebben het even gehad met het overleg met de rest van de NSFO-afvaardiging.”

Vellema weerlegt de kritiek dat de GD meer eist dan de dienst zelf voor het programma deed. “Wij zien die dek- en huurverklaringen nooit. We weten wel dat ze bestaan en dat ze vaak veel te laat worden ingestuurd maar wij kunnen niks doen want we weten niet wie ze stuurt. Als we vermoedens hebben, controleren we wel. Vergeet ook niet dat alle regels voor dierverplaatsingen in 2010 sterk zijn gewijzigd.”

Begin vorig jaar begon de NSFO met een eigen certificeringsprogramma voor zwoegerziekte.

Inschrijven nieuwsbrief

 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

9 reacties op “GD erkent zwoegerprogramma NSFO dit jaar niet

 1. Gerrit schreef:

  Dus het was wel degelijk toneel. Nou ja hoe zou het ook anders. Mooie boel. Gait

 2. Johan schreef:

  Hoe is het mogelijk, de GD heeft dus inderdaad het NSFO,lees NTS in de wurggreep. Als dit niet volgens het NSFO het geval is, moeten ze onmiddellijk een kort geding aanspannen tegen GD………..zie 2011 !! Het blijft inderdaad angstig stil bij het NTS, zelfs op hun website nemen ze niet de moeite om tekst en uitleg te geven. Er zitten dan ook echte Texelaar liefhebbers in het bestuur……. Leden trek uw conclusie!!!!

 3. Harry schreef:

  De GD is de monopolist, die vreest voor eerlijke concurrentie. Al meer dan 1 jaar houdt die schapenhoudend Nederland in de wurggreep. De heer Vellema ziet de inkomsten van de GD en daarmee ook zijn bonussen afnemen. Dat is in tijden van crisis wel even slikken. Het is mooi te zien, dat een kat in het nauw rare sprongen maakt. Ik zou zeggen ga zo door! Een verkenningscomissie heeft goed werk verricht door 7 geschilpunten boven tafel te krijgen. Inmiddels zijn deze punten door een onafhankelijke instantie gecontroleerd en akkoord bevonden. Dan moet het toch in orde zijn. Dus alles wijst erop, dat het niet meer gaat om dit onderwerp maar om de inkomsten en dus ook de bonus van de heer Vellema. Jammer dat dit in dit land nog mogelijk is. Beste heer Vellema, nog even 3 tips: Gooi de handdoek in de ring, anders gaat de naam van de gehele GD ten gronde. Er leeft al steeds meer onrust bij de andere sectoren. Wees zuinig op de schapenhouders die het bonusbeleid van de GD steunen. Dat zijn je toekomstige klanten. GD zorg voor een extra kortingen voor de terugkomers. Want de eerlijke rechtvaardige schapenhouder zal niet zomaar weer terug bij de GD komen. De bestaande klanten kunnen die extra kosten wel weer ophoesten. Nu betalen ze ook al fors voor de extra overhead kosten van jullie organisatie. Daarnaast spijtig te vernemen, dat de LTO (Nico Verduin) en de heer Gaart Benedictus als “onafhankelijke” voorzitter in al die tijd niet voor een doorbraak hebben kunnen zorgen.

 4. Gerrit schreef:

  Hallo Harry, Als de NSFO vorig jaar de zaakjes al beter voorelkaar had gehad was de GD nu allang geen monopolist meer geweest. Zie jij eigenlijk wel wie wie in de wurggreep heeft. Gait

 5. Niels schreef:

  beste jansen, Ik moet u toch mededelen dat de het toch iets anders is dan u wordt voorgespiegeld, en dat u misschien de voorzitter wel heel erg graag mag en een vriendje van u is. maar als ik de mail van de GD lees moet ik toch concluderen, “al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel” en zo gaat het al vanaf vorig jaar, en het lijkt niet door de stijve hoofden van de pro aanhang door te dringen dat iedereen straks bij nsfo met lege handen staat. succes allemaal en morgen de zonden maar over denken vooraan in de bank!!

 6. gerrit schreef:

  En nu maar lekker slapen gaan. Als het niet lukt gaan we schaapjes tellen. Welterusten Gait

 7. Helmer Jansen schreef:

  Jammer dat een blad als Het Schaap niet in staat is objectieve berichtgeving te verzorgen voor wat het geschil GD/NSFO betreft. Hoor en wederhoor is voor deze nieuwsgaring, die grote invloed kan hebben op de meningsvorming van NTS-leden, kennelijk niet meer nodig. Waar je in deze discussie ook staat, je moet je wel aan de feiten houden. Als hoofdbestuurslid van het NTS en deelnemer aan de algemene ledenvergadering van dinsdag 22 mei, kan ik de volgende feiten melden: – GD deed NSFO het voorstel de bij haar bekende dierbewegingen te melden bij de I&R-database. Als NSFO ook nog aan enkele andere kleine punten zou willen voldoen, zouden er over het weer gezamenlijk houden van keuringen deze zomer afspraken te maken zijn met GD. – Vervolgens vraagt NSFO aan het bestuur van NTS of zij akkoord wil gaan met het doorgeven van de huur- en dekverklaringen. Het NTS-bestuur wil hierover eerst haar leden raadplegen en doet dat in de vorm van het volgende (samengevatte) voorstel: Het NTS gaat akkoord met het doorgeven van (toekomstige) huur- en dekverklaringen als GD bereid is per 1 juli gezamenlijke keuringen weer mogelijk te maken. Bovendien vindt zij dat per 1 september er sprake van volledige erkenning zou moeten zijn, zodat ook het uitwisselen van dieren geen problemen meer oplevert. Helaas zijn bovengenoemde feiten totaal verkeerd in de publiciteit gekomen. Vellema zegt: “Wij hoeven die verklaringen niet”. Nee, uiteraard niet. Die meldingen komen bij I&R terecht en daar kan GD ze terugvinden! Evenals GD vindt ook het NTS en NSFO dat de de leden zich aan de regels moeten houden. Maar die huur- en dekverklaringen waren nooit bedoeld om als meldingsvoertuig te dienen richting I&R. Het zijn simpel ingerichte formuliertjes die dienen om de stamboekadministratie bij te werken. Ook wij als NTS gaan er vanuit dat de verantwoordelijkheid voor het melden van dierverplaatsingen bij de schapenhouder zelf ligt. Zo is het ook wettelijk omschreven. GD zou haar leden er ook op kunnen wijzen dat gesjoemel met de I&R-regels grote gevolgen kan hebben voor de kwaliteit van het zwoegerprogramma waaraan zij deelnemen. Ik krijg steeds meer de indruk dat in dit verband het gedoe over de huur- en dekverklaringen van het NTS als welkome bliksemafleider voor GD dienen. Vellema zegt het even gehad te hebben met de “rest van de NSFO-afvaardiging” Behoort die in zijn optiek tot de firma list en bedrog????? Wat suggereert Vellema hier nu eigenlijk? Als Het Schaap er voor al zijn lezers is, zou wederhoor alsnog aan de orde moeten zijn. Helmer Jansen

 8. Kees schreef:

  Beste Niels,hoe of er gedacht word over NSFO of GD zal mij worst wezen,maar om ketsende opmerkingen te maken over iemand die zondags nog in een kerk wil zitten,vind ik discriminerend en vooral ook zielig.Het zegt iets over jezelf.Laat geloof aub buiten deze discussie,er word al genoeg bij gehaald wat totaal geen hout snijdt.

 9. Kaptein Rob schreef:

  Vindt dat kwetsen en discrimineren wel meevallen. Gelukkig is het “geloof” veel omvangrijker dan het gebeuren tussen vier muren. Geloof is ook hoe je zelf in de wereld staat en hoe je met het leven en je medemens omgaat. Uiteraard vinden mensen baat bij de zondagse kerkgang en hier is niks mis mee. Vroeger en ook nu wordt nog wel eens gezegd dat de grootste “boeven” zondags vooraan in de kerk zitten. Door de week alles doen wat niet kan en zondags……. Niet dat andere groeperingen hier vrij van zijn, maar Niels heeft dit denk ik niet kwetsend bedoeld. Ik denk dat bepaalde personen hem qua houding, gedrag en misschien wel informatievoorziening irriteren en deze mensen zullen denk ik zondags ook 1 of 2 keer naar de kerk gaan. Je moet dit relativeren en niet groter maken De discussie die hier gaande is heb ik verder niet gevolgd en wil ik naar enkele artikelen gelezen te hebben geloof ik ook niet volgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.