Nieuws
Kans op doorbraak impasse fokdagen

Er is een kans dat er binnenkort fokdagen plaatsvinden waar zowel fokschapen uit het NSFO-zwoegerziekteprogramma als die van het GD-programma komen. Dat bleek gisteravond tijdens een ledenvergadering van het NTS.

Het Nederlands Texels Schapenstamboek gaat de leden vragen of zij het goed vinden dat de NSFO dek- en huurverklaringen van fokschapen vanaf 1 juni gaat doorgeven aan de Gezondheidsdienst voor Dieren. De GD heeft hier om gevraagd. Het verzoek kwam afgelopen vrijdag tijdens een overleg tussen bestuurslid André van den Ouden van de NSFO en Piet Vellema van de GD onder leiding van Geert Benedictus, de onafhankelijk voorzitter die elk overleg tussen NSFO en GD leidt.

Volgens het NTS, en ook vertegenwoordigers van de NSFO die op de ledenvergadering spraken, zou zo’n akkoord een doorbraak betekenen voor de impasse tussen NSFO en GD over het zwoegerziekteprogramma van de NSFO. De GD weigert het als gelijkwaardig aan dat van de Gezondheidsdienst te beschouwen. Er was sprake van een lijst van zeven geschilpunten. Volgens Reinard Everts, dierenarts van de NSFO, zijn die inmiddels allemaal in de nieuwe ISO-certificering van het NSFO-zwoegerziekteprogramma ‘geaudit’ en kan de NSFO daardoor nakomen wat de organisatie belooft.

De GD zou nu alleen nog moeite hebben met de dek- en huurverklaringen. Daarbij gaat het om dierverplaatsingen waar de GD geen zicht op heeft. Schapenhouders zijn zelf verantwoordelijk voor het melden van dierbewegingen.

Het NTS vraagt daarom de leden of ze instemmen met het doorsluizen van die verklaringen. De NTS-afdelingen krijgen tot volgende week woensdag de tijd om hun leden te raadplegen. Dan zal blijken of er binnen het NTS een meerderheid voor is.

De kwestie rond de schapenziekte leidde wel tot irritatie bij NTS’ers die de ledenvergadering bezochten. Ze vinden dat de GD met deze eis verder gaat dan hun eigen regels die ze tot nu toe hanteerden. De GD kreeg de dek- en huurverklaringen eerder nooit zonder dat het gevolgen had voor het zwoegerziekteprogramma.

Als de NTS-leden instemmen met het verzoek van gegevensuitwisseling kunnen er vanaf 1 juni fokdagen en keuringen plaatsvinden waar dieren van zowel het NSFO-zwoegerziekteprogramma als dat van de GD komen, zo zegt NTS-voorzitter Jan van Rijnsbergen. Hij hoopt dat er 1 september volledige wederzijdse erkenning is van het programma voor zwoegerziekte.

Inschrijven nieuwsbrief

 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

12 reacties op “Kans op doorbraak impasse fokdagen

 1. Bas schreef:

  Lijkt mooi zo’n tribune en zoveel mensen op een texelaarkeuring, dit plaatje zal ook tot het verleden gaan behoren! Gelukkig haalt Het Schaap zo nu en dan nog eens wat moois uit het archief. Is dit het einde van het NTS?? Het mooie wat we hadden is nu toch echt wel kapot! NSFO’ers weten zeker niet zo goed hoe goede relaties tot stand komen of hoe deze in stand worden gehouden. Hoop dat de NSFO-leden nog eens het licht gaan zien..

 2. Jan schreef:

  Wat een schijn-oplossing, en wat laat het NTS zich weer van zijn zwakste kant zien. Het is een salomons-oordeel voor het NTS. GD lacht het laatst. Het is een publiek geheim wat voor dier bewegingen er hebben plaats gevonden in metname de dekperiode tussen fokkers met NSFO-en GD certificering…….!!!! Door de goedwillendheid van vele GD gecertificeerde fokkers, die hun collega NSFO fokkers,(of in observatie bedrijven) hebben “geholpen” zullen die nu wel in observatie komen. NTS bedankt… Hoop dat de leden tegen de eis van de GD stemmen!!

 3. Niels schreef:

  zou het niet een goede zaak zijn dat het nsfo zijn eigen boontjes gaat doppen en dat het nts zich een keer gaat bekommeren om hun eigen leden? en wat volgens mij nog belangrijker is zorgen dat je je erkenning op orde krijgt! de bestuurders van nu zullen koste wat het kost het doel bereiken maar vervolgens gaat alles kapot, maar het is een goed gevoel dat de voorzitter misschien het uit eigen beurs gaat betalen ipv over de rug van ons. p.s Een geweldige theater show gisterenavond gezien en heeel erg tactisch, volgende keer even zakdoeken mee mensen.

 4. Henk schreef:

  Beste Jan, De NSFO huur en dekverklaringen moeten na 1 juni 2012 overlegd worden aan de GD, dus die bezorgdheid van jou gaat (nog) niet op. Ben benieuwd hoe dit afloopt, het is angstig stil bij het NTS…… Het woord is nu eindelijk aan de leden zelf…..??

 5. Gerrit schreef:

  Geachte NTS/NSFO leden, Volgend jaar in mei weer een uitvoering van het NTS/NSFO toneelgezelschap. Met ingang van 2013 wordt er entree gevraagd om deze mooie show bij te wonen. De opbrengsten worden gebruikt om de tekorten aan te zuiveren. Komt allen goed voor de kas!!! Gerrit

 6. Willem schreef:

  Hopen doen we op de pot!! Die wederzijdse erkenning had er al een jaar moeten zijn!! Erg stout van die mannetjes daar die denken dat ze alles beter weten..

 7. Bas schreef:

  Komt allen naar Dik Trom en Broer Konijn en al hun vrienden in mei 2013 en spek de NSFO-kas! Neem gerust uw buren mee!

 8. Gerrit schreef:

  Willem, Ie weten hoe’t zit Gait

 9. Gerrit schreef:

  hallo Carla Wel eens gehoord van list en bedrog lees het voorwoord van het NTS jaarverslag. Hier wordt list door bedrog de hemel in geprezen in de laatste alinea. Bedrog wenst zelfs de leden een goed fokseizoen toe met mooie keuringen. Wat een “goeierd” Groetjes Gerrit

 10. Carla schreef:

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd of GD ook wil bevestigen dat dit de laatste eis is en dat er verder op alle punten overeenstemming is? De hoopvolle uitlatingen komen schijnbaar vooral van NSFO.

 11. Jaap de Fijter schreef:

  Leuk al die mensen die reageren anoniem, en maar mopperen en onsamenhangende teksten plaatsen,en op de ledenvergadering van het NTS niet de mond open durven doen. Ze zullen vast heel ingenomen met zich zelf zijn. Ik snap ook werkelijk niet waarom ze zich zo afzetten naar NTS en NSFO. Iedereen die op de vergadering is geweest heeft gezien dat er best een saamhorigheid onder de NTs leden was, al zijn de problemen er niet minder om. Het zou de GD ook eens sieren dat ze nu eens toegeven dat het niet gaat om het gezsondheidsprogramma opzich maar om een concurrent buiten de deur te houden. Het lijkt me nu toch zo langzamerhand goed geweest. In het belang van de fokkerij houd er mee op. Hier blijven alleen maar verliezers over met de fokkers die naar fokdagen willen voorop. Het gezichts verlies dat ook de GD nu lijdt hebben ze misschien ook niet verdient, maar ze hebben het wel aan zich zelf te danken door zich zo halsstarrig op te stellen met de uitspraak van de rechter in de hand.

 12. Niels schreef:

  best Jaap?? De pot verwijt de ketel, en wie is er hier de dupe van? onzorgvuldig handelen heeft dit als gevolg en het nsfo is hier de oorzaak van. Iedereen blijft saamhorig aan de clan van nsfo! ja op de ledenvergadering was alleen maar nsfo aanhang te bespeuren en een aantal leden hadden zere knieën…… sicces met de clan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.