Nieuws
transport schapen

Nederland verliest de blauwtongvrijstatus. Wat betekent dat precies voor de handel van levende schapen, sperma, eicellen en embryo’s in de EU? De NVWA heeft inmiddels een protocol opgesteld over het vervoer van levende dieren en een over levende producten.

Er zijn tot nu toe nog geen aanvullende vervoersbeperkingen. Veehouders krijgen wel het advies terughoudend te zijn met dierbewegingen. Het risico bestaat dat besmette knutten met een transport meereizen. Blauwtong is niet overdraagbaar door direct contact tussen dieren en het virus is ook niet besmettelijk voor mensen.

De onderstaande bestanden zijn te downloaden – zie knop ‘Downloaden’ onder bestand.

Blauwtong-protocol vervoer van levende dieren

Deze zeer uitgebreide instructie beschrijft de eisen met betrekking tot blauwtong (BT) voor alle verplaatsingen naar lidstaten en derde landen van de volgende diersoorten: runderen, schapen/geiten, kameelachtigen, hertachtigen en andere blauwtonggevoelige hoefdieren (verder: herkauwers):

Blauwtong-protocol vervoer van levende producten

Dit protocol beschrijft de exportmogelijkheden van levende producten van herkauwers (sperma, embryo’s en eicellen) vanuit Nederland en de uitvoering van bestemmingscontroles bij import in Nederland met betrekking tot blauwtong:

Meer over blauwtong:

Bijlagen

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.