Nieuws
Schaap met blauwtong.

Bij vier schapenhouderijen is een besmetting met het blauwtongvirus vastgesteld; in de gemeente Wijdemeren (provincie Noord-Holland) en de gemeente Stichtse Vecht (provincie Utrecht). De betreffende bedrijven met blauwtong zijn gelijk geblokkeerd.

Bedrijven in de directe omgeving worden momenteel ook gescreend op aanwezigheid van het blauwtong-virus. Omdat het virus niet door aanvoer is binnengebracht maar wordt overgedragen door knutten (kleine muggen), worden er knutten-vallen geplaatst om knutten te testen op aanwezigheid van het blauwtongvirus. Dierenarts Piet Vellema: “Voor nu is het afwachten wat voor serotype het virus heeft, hopelijk is dat snel bekend, dat duurt maximaal een paar dagen. Zodra we meer weten kunnen schapenhouders eventueel preventief vaccineren, mits natuurlijk de juiste en voldoende vaccinaties beschikbaar zijn voor dit serotype.” [Nieuwe updates maken we hier zsm bekend, red.]

En zie ook: Blauwtong in Nederland 2023: Piet Vellema schetst de situatie

Blauwtong: wat te doen voor schapenhouders?

Als u dieren hebt met verschijnselen van blauwtong zoals trager worden, koortsverschijnselen (speeksel om de bek, oren laten hangen, rammen laat balzak hangen), check dan gelijk of ze temperatuursverhoging hebben. Zo ja, neem contact op met een dierenarts.

Dierenarts Reinard Everts: “Uit de eerste berichten lijkt het dat de zieke dieren echt kritische verschijnselen hebben, dus ziek zijn met flinke koorts. Zet zieke dieren apart om ze goed in de gaten te kunnen houden. We kunnen voor schapen die al blauwtong hebben en ziek zijn alleen verzachtende maatregelen treffen. Geef ze in ieder geval voldoende vocht en als ze moeite hebben met eten slobbervoer.”

Het gevolg voor zieke dieren is behoorlijk onvoorspelbaar. Vellema: “Ernstig zieke dieren kunnen na weken tot maanden volledig herstellen maar zieke dieren die gezond lijken kunnen ook plotseling doodgaan. Bij een mild verloop kunnen de verschijnselen ook in enkele dagen verdwijnen.”

Een algemeen advies van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) voor bedrijven in de directe omgeving van de getroffen bedrijven: Wanneer dieren binnen staan, zorg waar mogelijk voor insectenwerend gaas en gebruik eventueel insecticiden om knutten te weren.

Lees ook: Blauwtong: hoe herken je het en wat kun je doen? (hetschaap.nl)

Blauwtong is niet overdraagbaar

Het virus is niet overdraagbaar door direct contact tussen dieren en niet besmettelijk voor mensen. Een besmetting heeft wel directe gevolgen voor de handel van levende herkauwers en hun sperma, eicellen en embryo’s binnen de EU, aldus het LNV. De besmette bedrijven worden tijdelijk geblokkeerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in afwachting van de resultaten van het bron- en contactonderzoek.

Nederland zal de besmetting melden bij de Europese Commissie. Per direct wijzigen de certificeringseisen voor de handel in levende herkauwers en hun levende producten (sperma, eicellen en embryo’s) en gelden aanvullende voorwaarden voor de handel naar andere EU-lidstaten, zoals quarantaine of extra testen.

Meldplicht

Het blauwtongvirus is een categorie C-ziekte volgens de Diergezondheidsverordening (EU). Dit betekent dat er voor het blauwtongvirus een meldplicht bestaat, maar geen bestrijdingsplicht. Verdenkingen van een infectie met blauwtong moeten gemeld worden bij de NVWA via Landelijk Meldpunt Dierziekten tel. 045 54 63 188.

Geen dieren ruimen

De laatste keer dat blauwtong is vastgesteld in Nederland was in 2009, met deze nieuwe uitbraak verliest Nederland haar blauwtongvrije status.

Piet Adema, minister van LNV, zegt op de website van de Rijksoverheid: “Het is vervelend dat het blauwtongvirus na zoveel tijd weer is vastgesteld in Nederland. Voor de betreffende houders is dit schrikken. Bij deze ziekte hoeven geen dieren te worden geruimd zoals bij vogelgriep, gezien de aard van de ziekte. Wel kunnen dieren er flink ziek van worden en zorgt de constatering in Nederland voor aanvullende voorwaarden voor de sector wanneer zij levende herkauwers en levende producten willen verhandelen binnen de EU. Dit heeft economische effecten. Samen met de NVWA zullen we de situatie nauwgezet monitoren.”

Lees ook:

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.