Exclusief voor abonnees

Biologische schapenmelkerij De Vreugdehoeve was woensdag 24 januari op tv tijdens het tv-programma BinnensteBuiten. Deels wordt het bedrijf in beeld gebracht maar vooral laten de tv-makers zien hoe de schapenhouderij hun eigen ‘Haloemie’ maakt. “Een goeie manier om onze unieke melk en deze bijzondere schapenkaas te laten zien.” Herman van Assen vertelt…

Het biologische melkschapenbedrijf net buiten Zwolle heeft zo’n 500 melkschapen, daarvan melken ze gemiddeld zo’n 360 dieren. Eigenaar Herman van Assen: “We werden spontaan gebeld of we wilden meewerken, ze hebben een dagelijks tv-programma en zoeken natuurlijk continu nieuwe onderwerpen. Blijkbaar heeft iemand hen getipt.”

Pannenkoeken met Haloemi

Pannenkoeken met Haloemi van schapenmelk.
Pannenkoek met Haloemi van De Vreugdehoeve.

Het populaire tv-programma BinnensteBuiten is heel breed opgezet en biedt inkijkjes binnen- en buitenshuis bij mensen die enthousiast zijn over bijvoorbeeld hun tuin, woning of bedrijf. De filmploeg was vooral geïnteresseerd in hun unieke schapenkaas Haloemie, de Nederlandse versie van Halloumi uit Cyprus.

“Ze hebben echt de hele dag bij ons gefilmd, ’s morgens van het melken door mijn zoon Henri en zijn vrouw Jasmijn, tot het kaas maken door mijn vrouw Marianne. Uiteindelijk heeft tv-kok Rosa pannenkoeken gemaakt met gebakken Haloemie. Het was een lange dag maar de filmers zeiden dat ze een ontzettende gave dag hadden, dus het wordt vast een mooie uitzending”, vertelt Herman.

Positieve boost schapenmelk

De naam van hun melkschapenhouderij mag niet genoemd worden in het programma maar dat vindt Herman ook niet zo belangrijk. “Die aandacht komt er toch wel en als belangrijkste doel hebben we om de biologische melkschapenhouderij weer goed op de kaart te zetten. Onze markt heeft vorig jaar best wel wat klappen gehad, de vraag naar biologische schapenmelk liep terug, dus een positieve boost kunnen we zeker wel gebruiken.”

Positieve boost schapenmelk

Bij De Vreugdehoeve gaat een derde van de schapenmelk naar zuivelbedrijf Mecone en van twee derde maken ze zelf zo’n 15 verschillende producten van de melk, van yoghurt, tot ijs en kaas. “Dat is enorm veel werk, we – vooral Marianne – moeten flink aan de bak maar zo zijn we wel minder afhankelijk van de markt.” Van Haloemie maken wordt Herman niet heel enthousiast geeft hij ruiterlijk toe. “De melk van ’s ochtends is aan het eind van de dag verwerkt. Het is eigenlijk productiewerk maar het eindproduct is heerlijk, je kunt het bakken of in de salade doen. Het is ook veel minder zout dan de oorspronkelijke Halloumi. De meeste mensen die het proeven zijn er echt mesjogge van.”

Kaasstengels van de restjes

“We zullen de komende dagen wel extra hard moeten werken want ik denk en hoop dat de uitzending de kijkers nieuwsgierig maakt naar ons bedrijf en producten”, zegt Herman van Assen enthousiast.

De schapenkaas verpakken ze in pakjes van 120 gram, de restjes die ze daardoor moeten afsnijden, wentelen ze door de paneermeel en verkopen ze op hun terras als gefrituurde kaasstengels. “Zo hoeven we niets weg te gooien. Ook dat past bij biologisch, dat hoort er wat mij betreft allemaal bij. We hebben iets bijzonders, dat willen we dan ook op alle fronten waarmaken, van biologisch voer voor de dieren tot aan het eindproduct”, besluit Herman.  

De uitzending was woensdag 24 januari op tv om 19:10 uur op NPO 2 > https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/recepten/courgette-fritters-met-halloumi-en-sesam-salsa

Lees ook:

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.