Nieuws
Veel schapen met gebrek vitamine D

Veel schapen kampen dit jaar met een vitamine D-gebrek. Dierenarts Frank Glorie zegt nog nooit eerder zoveel problemen te hebben gezien.

De belangrijkste oorzaak is een gebrek aan zonlicht in de afgelopen herfst en winter. Schapen vormen vitamine D als dat zonlicht op de huid komt.

Vitamine D-gebrek komt in deze tijd van het jaar wel vaker voor, vooral bij eenjarige ooien (overhouders). Die krijgen last van hun gewrichten. De aandoening staat daarom bekend als stijve overhouders.

Dierenarts Glorie ziet dit jaar op verschillende bedrijven ook enorme problemen met oudere ooien. Die krijgen door het vitaminegebrek ernstige melkziekte: ze worden zwak, raken in coma en gaan dood. Het gaat in vrijwel alle gevallen om schapen die alleen ’s winters worden geschoren en dus in najaar en vroege winter een dikke vacht hadden. Het weinige zonlicht kon bij die schapen al helemaal niet op de huid komen. Ook kregen de schapen op de probleembedrijven geen krachtvoer. De dieren zijn behandeld met vitamine D.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.