Nieuws

Vaak assistentie bij geboorte

Slechts 36,4% van de geboortes is zonder tussenkomst van schapenhouders. Bij bijna twee derde van de lammeren wordt hulp geboden. Dit blijkt uit cijfers van de NSFO.

Bij de fokkerijorganisatie kunnen schapenhouders het verloop van de geboorte registreren in het managementsysteem NSFO Easy. In twee jaar tijd (2014-2015) is dat van 8.500 lammeren gebeurd.

Bij 63,6% van alle geboortes verleenden de schapenhouders assistentie. Bij het merendeel (57,4%) is het geboorteverloop licht of normaal met hulp. Bij 5,7% was de geboorte zwaar met hulp.

0,53% van de lammeren kwam met een keizersnede ter wereld. Deze ingreep was bij 0,27% nodig omdat het lam te groot was. Bij 0,26% was er onvoldoende ontsluiting.

De NSFO laat momenteel onderzoeken of er een fokwaarde voor geboorteverloop en aflamgemak kan worden berekend. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen Universiteit. De resultaten worden in de zomer van 2016 verwacht.

Al eerder deze maand toonde een poll van vakblad Het Schaap aan dat 69% van de schapenhouders geregeld tot vaak hulp biedt bij het aflammeren.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.