Nieuws

De NVWA heeft aangekondigd vanaf volgend jaar meer te gaan controleren op hittestress bij dieren. Zo zal er op worden toegezien of schapen tijdens extreem warm weer voldoende schaduwplekken in de wei hebben.

Die schaduwplekken zijn een punt van zorg, want op veel weidepercelen ontbreken die. Toch zullen schapenhouders voor schaduw moeten zorgen als zij tijdens hitte hun dieren daar weiden. In de Wet Dieren staat dat zij hun dieren moeten beschermen tegen slechte weersomstandigheden.

De NVWA hanteert bij die controles enkele indexen, kijkt naar het gedrag van de schapen en controleert of er schaduwplekken zijn en of de schapen kunnen drinken. De indexen zijn die van GD, die schapenhouders elke week gratis kunnen krijgen, en een rekencombinatie waarin temperatuur, luchtvochtigheid, zonnestraling en luchtbeweging zijn verwerkt.

Als meer dan 10% van de schapen veel last heeft van de hitte, wat op het oog door de controleur wordt vastgesteld, en er geen schaduwplekken zijn, is er sprake van een ernstige overtreding.

Aanleiding voor de verscherpte controles zijn de hete zomers van 2019 en 2020. De hitte valt dit jaar tot nu toe mee.

De NVWA heeft met verschillende betrokken organisaties overlegd over hittestress bij onder meer schapen. Binnenkort is nog zo’n overleg gepland.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

1 reactie op “Vanaf 2022 scherpere controles op hittestress

  1. C. Dalhoeven schreef:

    Dit is de trekker achter de wagen spannen. Laten we eerst zorgen dat elke gemeente
    een z.g. schuilhut toestaat. Dit moet door het kabinet aan elke gemeente worden opgelegd. Niet de schapenhouder doch de gemeente die een schuilhut in het weiland
    niet toestaat moet een fikse boete krijgen van de NVWA.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.