Nieuws

Vierling bij Veluws Heideschaap

De ooi van John Sterrenburg met haar lammeren. Een vierling is uniek voor het Veluws Heideschaap.

Een Veluws Heideschaap van John Sterrenburg heeft vandaag een vierling gekregen. Bijzonder, want doorgaans krijgen ooien van dit ras een of twee lammeren.

De komst van de vierling was een grote verrassing voor schaapherder John Sterrenburg uit Rosmalen. “De eerste twee lammeren zijn vannacht om 2 uur geboren en ik dacht dat het klaar was”, vertelt hij. Maar in de ochtend, zo’n zes uur later, zag hij nog iets uit de ooi hangen en bij opvoelen bleken er nog twee lammeren te zijn. “De ooi had er moeite mee.” De herder vindt het opmerkelijk dat de laatste twee lammeren ook levend ter wereld zijn gekomen. “Ze zijn uren later geboren.”

Het gaat nu prima met ooi en lammeren, aldus Sterrenburg. Lastig is wel dat de moeder maar aan één kant melk heeft. Hij hoopt daarom dat hij lammeren kan overleggen naar een schaap met een eenling. Al verwacht hij daar niet te veel van. “De lammerij is al bijna aan het eind, er hoeven nog maar twintig ooien.” Zijn andere 300 ooien hebben inmiddels hun lammeren gekregen.

De vier lammetjes, drie ooitjes en een rammetje, staan nu met hun moeder in een kraamhok. Ze ogen zeer levendig en vitaal en ze zoeken de uier. De komende tijd krijgen ze bijvoeding via de fles. Sterrenburg: “Gelukkig heb ik overdag hulp.”

Dat een Veluws Heideschaap een vitale vierling krijgt, noemt de herder “heel apart”.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.