Nieuws

Twee afdelingen NTS dreigen met afsplitsing

15
Twee afdelingen NTS dreigen met afsplitsing

De afdelingen Groningen en Friesland van het Nederlands Texels Schapenstamboek dreigen zich af te splitsen van het NTS. Cor van Aaken van de NTS-afdeling Brabant/Limburg betreurt het standpunt van de noordelijke collega’s.

Aanleiding voor de mogelijke afsplitsing van de twee noordelijke NTS-afdelingen is het voortdurende verschil van mening tussen Gezondheidsdienst voor Dieren en NSFO over het certificeren van zwoegervrije schapen.

Voorzitter Sake Vellenga van de NTS-afdeling Groningen, die zegt ook namens zijn collega J. Dijkstra van de afdeling Friesland te spreken, vindt dat het afgelopen moet zijn met de ruzie over de zwoegertests. Hij is van mening dat Jan van Rijnsbergen geen NTS-voorzitter kan blijven. “Als hij blijft, komen er alleen maar verliezers. Dit kan niet langer. Ik zie de hele boel kapot gaan”, zegt Vellenga. “Groepen gaan zich afsplitsen van het NTS. Tachtig procent van de NTS-leden zit nog steeds bij het GD-programma voor zwoegerziekte. Ik verwacht van de NTS-voorzitter dat hij daar naar luistert, niet alleen naar de andere twintig procent.”

Vellenga wil dat het NTS-hoofdbestuur snel bij elkaar komt. Zijn voorkeur gaat uit naar een bijeenkomst zonder NTS-voorzitter Jan van Rijnsbergen. Tijdens die bijeenkomst moet de GD wat Vellenga betreft in de gelegenheid worden gesteld het NTS-hoofdbestuur een beeld te geven van de GD-visie op de zwoegercertificering. “Dan krijgen we het hele verhaal te horen en wordt er niks in de doofpot gestopt.” Na die vergadering moet het NTS-hoofdbestuur volgens Vellenga besluiten wat er verder moet gebeuren.

Vellenga zegt tot zijn inzicht te zijn gekomen, toen hij bemiddelde in het conflict over de schapenziekte tussen NTS en NSFO. Maar Cor van Aaken van de NTS-afdeling Brabant/Limburg, ook bemiddelaar, denkt er heel anders over en betreurt de actie van Vellenga.

Jan van Rijnsbergen, voorzitter van NTS en van de NSFO, wil inhoudelijk niet op de visie van Vellenga reageren via de pers. “Als Vellenga iets tegen mij heeft, moet hij dat mij zeggen. Als hij iets binnen het NTS wil bereiken, moet hij dat via het hoofdbestuur doen.”

Inschrijven nieuwsbrief

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

15 reacties op “Twee afdelingen NTS dreigen met afsplitsing

 1. Henk schreef:

  Alle complimenten aan dhr Vellenga met zijn standpunt . Jammer dat dhr van Rijnsbergen niet wil luisteren en zijn hoofd steeds weer in het zand steekt .Het is niet alleen de visie van dhr Vellenga ,maar van vele anderen ook .Hr van Rijnsbergen u hebt waarschijnlijk veel goeds gedaan voor het NTS , maar het is nu tijd om op te stappen voor dat u het NSFO en NTS in zn geheel om zeep hebt geholpen !!! Afz. het zelfde als Cees

 2. Fam. Hoekstra schreef:

  Wij vinden het jammer dat juist nu er gesprekken gaande zijn tussen GD en NSFO en deze naar verluid de goede kant uit gaan er weer een hoop onrust word gemaakt wacht toch rustig eind januari even af.

 3. Cees schreef:

  Alle lof voor afd. Friesland en Groningen,in het bijzonder Dhr.Vellenga, die zijn nek durft uit te steken. Ik ben voorstander van het NSFO, maar ze hebben gewoon prutswerk afgeleverd wat betreft borging en accreditatie van bloedonderzoek en certificering zwoegerziekte. Anno 2011 is dit in allerlei sectoren zo’n beetje het belangrijkste wat er is(vooral gezondheid en hygiene aspecten) Alle protocollen moeten zorgvuldig en correct op papier gezet worden,en nageleeft. Dhr. van Rijsbergen heeft klaarblijkelijk zijn hand overspeelt,en is hiervoor verantwoordelijk. Laat hij omwille van het NTS niet nog meer in diskrediet te brengen de eer aan zich zelf houden en gauw opstappen. Afz. een gepassioneerde Texelaar Fokker!!!!

 4. even luchten schreef:

  Wanneer de NSFO professioneel wil werken met dierenartsen en het gezondheidsprogramma uitvoeren volgens de gestelde eisen zal het ongetwijfeld niet kunnen voor het snoepprijsje wat ze nu laten zien. Van Rijnsbergen weet precies waar mensen gevoelig voor zijn. Daar speelt hij hij op in, het diergezondheidsprogramma van NSFO had goed moeten zijn en dat is het niet. De rechter heeft NSFO (lees van Rijnsbergen) toch in het ongelijkgesteld via het kort geding. Wie zou dit moeten betalen? Ik denk de NTS leden. Texelaarfokker

 5. kiske schreef:

  Op de tribune zitten heel veel topvoetballers, als ze zelf maar niet aan het spel hoeven deelnemen. Jan v. Rijnsbergen heeft ook voor U zijn nek uitgestoken en krijg nu het mes in de rug gedrukt. Zins de komst van het NSFO zijn de prijzen drastische gedaald bij GD en ook U heeft daar uw voordeel mee. Heeft U ooit van kinderziektes gehoord?? En wacht even met modder gooien, want als het tot een overeenstemming komt is dit een hele grote aanwinst voor de Nederlandse schapen wereld, en wordt ik lid bij diegene die het minste geld uit MIJN beurs wil halen. (GD lid)

 6. G.Michels (Lid van RvT Nfso en texelaarfokker) schreef:

  Volgens mij wordt in de discussie over certificering van stamboek fokbedrijven voorbij gegaan aan hetgeen waar het werkelijk omgaat,nl.Hoe houden wij onze schapenfokkerij vrij van zwoegerziekte,en hoe kontroleren we dat zo goed en voordelig mogelijk? Nu is het zo dat schapenstamboeken nagenoeg vrij zijn. Of een bedrijf vrij blijft bepaald de fokker zelf en daar heb je geen dure en ingewikkelde kontrole voor nodig. Ook de test van de GD is niet waterdicht (weet ik uit eigen ervaring) En is het niet van de zotte dat onze schapen op drie of meer plaatsen geregistreerd moeten staan, met een rekening als gevolg. Toen Nfso heeft besloten deze administratie te koppelen aan de eigen stamboek administratie, en de kontrole testen te laten uitvoeren, heeft de RvT van Nfso hier unaniem mee ingestemd, en naar ik aanneem de onderliggende stamboeken van NTS en NHTS ook? Anders hebben die m.i.hun huiswerk niet goed gedaan. De texelaar stamboeken hebben destijds verzuimd als blok een keuze te maken,dan was er nu geen probleem geweest. Samen bereiken we meer dan ieder afzonderlijk. Door opsplitsen dwalen we verder af,en maken anderen de dienst uit. Erkenning vragen aan een concurent vind ik al erg onlogisch,en naar ik verwacht zal dit ook niet gauw gebeuren. Achteraf personen hierop afrekenen, Siert in negatieve zin! Ik wens de betrokken bestuurderen dan ook veel wijsheid toe, een fijne Kerst en een voorspoedig Nieuwjaar. En hopenlijk kunnen we samen plezier blijven beleven in de texelse schapenfokkerij. G.Michels Ysselsteyn (L)

 7. Max Doesburg schreef:

  Ben het met de fam Hoekstra eens laten we nou afwachten tot eind januari en wat dhr Vellenga doet is op eigen houtje hij moet dat toch eerst met de leden over hebben en dan kunnen we beslissen hou we verder moeten. afz MaxDoesburg (gr)

 8. H.G. Jansen schreef:

  Reactie op “even luchten” Laten we ons in deze emotievolle discussie wel bij de feiten houden. De rechter heeft over de kwaliteit van het gezondheidsprogramma van de NSFO geen enkele uitspraak gedaan. Hij heeft slechts aangegeven dat op dit moment GD niet gehouden is dat programma, gezien het vrijwillige karakter ervan, te erkennen. Waarom sommigen toch iedere keer weer in deze vervelende kwestie zo heel gemakkelijk de schuldvraag bij de NSFO neerleggen is mij niet duidelijk. Deze organisatie doet niet anders dan de dienstverlening voor een aantal stamboeken verzorgen, met nu in haar pakket ook een aanbod voor gezondheidszorg, met toezicht van gekwalificeerde wetenschappers en met duidelijk lagere tarieven dan die in het verleden door GD werden gevraagd; aansluitend bij bij een dringende vraag daarnaar vanuit de algemene ledenvergadering van het NTS. Jammer alleen dat GD dit gezondheidsprogramma (nog) niet erkent. Ieder fokker zou vrij moeten zijn dat gezondheidsprogramma te kiezen waar zijn voorkeur naar uitgaat.

 9. MHJ Jansen op de haar schreef:

  Heren schapenfokkers laten we nu eens met zijn allen de poot stijf houden en niet Dhr. van Rijsbergen de zwarte piet toe spelen . Waarom hoor ik niemand over Dhr Vellema klagen die ons jarenlang heeft opgelicht met woekerprijzen !!! en wat nu in eens wel een stuk goedkoper kan . ja natuurlijk zag de Dhr Vellema de bui hangen en als je een hond wil slaan kun je altijd een stok vinden , maar het gaat toch al lang niet meer over de certificering .er word hier alleen nog een spelletje gespeeld door de GD ,hoe houden we onze klanten vast ,hebben de GD leden dit nu nog niet door ???? Afz MHJ Jansen op de haar.

 10. Gerrit Bijma schreef:

  Loop eens wat vaker door de schapen, dat is goed voor uw humeur. Doe het bij voorkeur samen en praat daar met elkaar over. Maar praat vooral niet tijdens de koffie over elkaar. Vergeet niet dat de kerstwensen nog geen maand de deur uit zijn. Wie nu hard schreeuwt zal straks de echo horen. Geduld is nog steeds een schone zaak. De lammertijd komt eraan, ik sta te popelen, Gerrit Bijma

 11. H Bies schreef:

  Reaktie op M.H.J.Jansen . U vraagt zich af waarom?? Kijk naar de nieuws brief van het N S F O Die een ieder heeft ontvangen in december 2010 . En lees de laatste alinea van het voor blad . Misschien geeft dit antwoord op uw vraag WAAROM !! Vriendelijke groet ,en een goed gezamelijk Texel schapen jaar 2012!

 12. p.sikkema schreef:

  Even reageren op de reactie van dhr Cees waarin hij schrijft ” Anno 2011 is dit in allerlei sectoren zo’n beetje het belangrijkste wat er is vooral gezondheid en hygiene aspecten Alle protocollen moeten zorgvuldig en correct op papier gezet worden,en nageleefd.” Ik begrijp dat iedereen en ook dhr Cees zich hier nu erg druk om maakt.Mijn vraag is is dit gegrond? De meeste schapenhouder zullen ongetwijfeld weten wat accreditatie betekend maar voor het gemak kunt u het even nalezen op de site van de RVA via deze link http://www.rva.nl/resources/AMGATE_10218_1_TICH_R132992072314/AMGATE_10218_0_TICH_R281393815978 Is dhr Cees op de hoogte dat de scrapie test van de GD niet geaccrediteerd is door rva. Of is dit van andere orde? zie voor deze informatie maar even op de site van raad van accreditatie(rva) bezoek deze link en zoek maar naar de scopes van de Gezondheidsdienst voor dieren http://www.rva.nl/?p=cins0200 type bij naam instelling maar eens gezondheidsdienst voor dieren in. Opmerkelijk is dat een concurrerend laboratorium deze accreditatie wel heeft (Dr.Haeringen van Laboratorium BV Wageningen) Is de scrapie test van de GD wel betrouwbaar? Of is dit een geval van de splinter en de balk. Volgens eigen zeggen wordt de DNA test van de GD wel uitgevoerd door erkende laboratoria maar de test zelf is volgens info op de site van rva niet geaccrediteerd, en deze accreditatie is toch volgens menigeen van levensbelang?? Betekend dit nu dat iedereen anno 2012 voor scrapie onderzoek naar van Haeringen moet? Iedereen die zich zelf serieus neemt gelooft toch echt niet in dit verhaal van de GD. maar ziet toch wel in dat er om de bekende stok is gezocht. Ben het met volledig met Bijma eens loop een wat vaker door de schapen.

 13. Texelaarfokker schreef:

  Het is jammer dat er dingen worden geroepen door de afd.Friesland en Groningen zonder dat alle leden hierover zijn geinformeerd en/of naar hun mening zijn gevraagd!!! En laten we het eerst afwachten wat uit het volgend overleg komt. Voordat iedereen begint met het veroordelen van mensen of ze het wel of niet goed doen. Het blijft toch wel vreemd dat de prijzen van de GD zijn gedaald nu het NSFO met een dierengezondheidsprogramma is gekomen. Naar mijn inziens moet iedereen zelf de keuze moeten kunnen maken bij wie zij willen deelnemen aan het gezondheidsprogramma. En een beetje concurrentie op de markt is helemaal niet verkeerd.

 14. Marcus Postma schreef:

  Geachte schapenfokkers, Zullen we ons in 2012 weer gewoon bezighouden met onze schapen? Dit is beter dan dat we ons druk maken over gezondheidsprogramma’s. De beste wensen voor 2012 Marcus Postma

 15. P. Geers schreef:

  heer Postma Uit wij begrepen dat U samen met uw vriend uit het hoge noorden als bijna eersten lid waren van het NSFO gezondheids programma. Teleurstellende nieuwe vb. index berekeningen hebben zoals u zelf heeft aangegeven uw vertrouwen in het NSFO geschaad en doen besluiten terug te gaan naar de GD uw goed recht denk ik dan .Uw vriend bleek een dag voor de fokdag in Tolbert nog lid van de GD hoewel hij zijn geld al terug had ontvangen ra ra??.En komt later met een voorstel om als afd. Groningen alleen door te gaan omdat hij het licht had gezien in de vertrouwens commissie. Over bestuurlijke missers gesproken. Het heeft er nu alle schijn van dat u bent geworden tot bedrijfspoedel van dhr. Vellema, en dat u zich niet kunt verenigen met onze keuze voor het NSFO programma. De opmerking die u maakt tegen de heer Michels dat ze bij het NTS ongetwijfeld blij met hem zijn klopt helemaal denk ik maar dit geld denk ik voor elk lid ongeacht deelnemer aan een gezondheidsprogramma van de ene of de andere .Laat de kerk in het midden van het dorp staan Postma en stop met u door emoties overladen reacties . Ook wij sommigen vanaf het begin van de ontstaan van zwoegervrije koppels staan pal voor de texelaar al dan niet grijs van gedaante. Er is ons ook alles aan gelegen zwoegervrij te blijven en dat kunnen we nu dan ook prima aan tonen met keuze uit 2 test bij de GD of het NSFO, hoofd taak voor de schapenhouder verstandig om te gaan met zijn/haar koppel dieren. Ben het met u eens investeren kan modern zijn maar concurrentie evenzo. Of brengt de PTT nog steeds als enige de post van de GD of het Schaap bij u in de brievenbus??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.