Nieuws

Texelaars naar Rusland

Texelaarfokker Carla Jansen uit Vianen heeft afgelopen dinsdag zes ramlammeren naar Rusland geëxporteerd. Sinds maart is export van fokschapen naar de Russen mogelijk.

Het gaat om Engelse Texelaars die in het stamboek van het Nederlands Texels Schapenstamboek zijn geregistreerd. Jansen haalde enkele jaren geleden dieren uit Engeland, vooral omdat die erg hard groeien. Inmiddels heeft ze zestig fokdieren die voor 75-100% Engels zijn.

De export is op verzoek van een Russische schapenhouder die in zijn schapen meer bevleesdheid wil. Hij kocht voor zichzelf twee rammen. De andere vier zijn voor een Russische vleeslamproducent. De bedrijven liggen aan de westkant van Rusland, niet ver van de Poolse grens.

Het is, voor zover bekend, pas de tweede keer dat er Hollandse schapen naar Rusland gaan. De vorige keer was twee jaar geleden en toen ging het om slachtschapen.

De nVWA heeft sinds maart van dit jaar afspraken met Rusland over de export van fokschapen.

Om te kunnen exporteren moest Jansen wel aan heel veel veterinaire eisen voldoen. Vooral de test op listeriose was niet eenvoudig omdat daarvoor geen echt betrouwbare test voor is, zo zegt Jansen. Uiteindelijk zijn de zes dieren toch op transport gegaan.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.