Nieuws
Q-koorts

Schapenhouders mogen vanaf vandaag geen bezoekers meer in een stal toelaten waar ooien aflammeren. Dat is een nieuwe regel die het gevolg is van Europese wetgeving en heeft te maken met Q-koorts.

Alleen schapenhouder, personeel en bedrijfsmatige bezoekers, zoals een dierenarts, mogen in de lammertijd de stal nog in. Voor alle andere bezoekers moet de schapenhouder ervoor zorgen dat die de stal niet kunnen betreden.

Andere algemene Q-koortsverplichtingen blijven zoals ze waren: mest gedurende 30 dagen na verwijdering uit de stal luchtdoorlatend afdekken en mestadministratie bijhouden plus de verplichte melding bij NVWA als lammerensterfte hoger is dan normaal.

De afsluitplicht voor stallen tijdens de lammertijd is het gevolg van de nieuwe Europese diergezondheidsverordening die vandaag (21 april) ook in Nederland ingaat. Voor uitleg van de nieuwe Europese verordening is een handige toelichting per diersoort.

De wet is bedoeld om dierziekten internationaal te kunnen aanpakken. De regeling wordt omgezet in Nederlandse wetgeving. Daarvoor loopt tot morgen een internetconsultatie. Later kunnen er daardoor nog wijzigingen volgen.

De nieuwe regelgeving kan ook gevolgen krijgen voor onder meer de schapen-I&R. Vakblad Het Schaap heeft het ministerie van Landbouw daar vragen over gesteld. Op basis van de antwoorden kan dit bericht worden aangevuld, gewijzigd of volgt er een nieuw bericht.

Inschrijven nieuwsbrief

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

3 reacties op “Stal in lammertijd voortaan verboden voor bezoekers

 1. Henk schreef:

  Waarvoor doen wij dan nog de jaarlijkse Q-koorts-enting?
  Wij hebben een publiekskudde en zijn daarnaast afhankelijk van onder andere de lammetjesdagen, kraamschuddagen, etc. om zo wat extra inkomsten te genereren.
  Weer zo’n typisch voorbeeld waarin Europa te ver doorschiet.

 2. Maartje schreef:

  Mest moet gedurende 30 dagen na verwijdering uit de stal luchtdoorlatend afgedekt worden opgeslagen. Administratie van de mest moet worden bijgehouden.

  U schrijft in uw stuk:
  Andere algemene Q-koortsverplichtingen blijven zoals ze waren: mest gedurende 30 dagen na verwijdering uit de stal luchtdicht afdekken en mestadministratie bijhouden

  De wettekst is: “luchtdoorlatend” en niet zoals u stelt “luchtdicht”!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.