Nieuws
Q-koorts

Schapenhouders mogen vanaf vandaag geen bezoekers meer in een stal toelaten waar ooien aflammeren. Dat is een nieuwe regel die het gevolg is van Europese wetgeving en heeft te maken met Q-koorts.

Alleen schapenhouder, personeel en bedrijfsmatige bezoekers, zoals een dierenarts, mogen in de lammertijd de stal nog in. Voor alle andere bezoekers moet de schapenhouder ervoor zorgen dat die de stal niet kunnen betreden.

Andere algemene Q-koortsverplichtingen blijven zoals ze waren: mest gedurende 30 dagen na verwijdering uit de stal luchtdoorlatend afdekken en mestadministratie bijhouden plus de verplichte melding bij NVWA als lammerensterfte hoger is dan normaal.

De afsluitplicht voor stallen tijdens de lammertijd is het gevolg van de nieuwe Europese diergezondheidsverordening die vandaag (21 april) ook in Nederland ingaat. Voor uitleg van de nieuwe Europese verordening is een handige toelichting per diersoort.

De wet is bedoeld om dierziekten internationaal te kunnen aanpakken. De regeling wordt omgezet in Nederlandse wetgeving. Daarvoor loopt tot morgen een internetconsultatie. Later kunnen er daardoor nog wijzigingen volgen.

De nieuwe regelgeving kan ook gevolgen krijgen voor onder meer de schapen-I&R. Vakblad Het Schaap heeft het ministerie van Landbouw daar vragen over gesteld. Op basis van de antwoorden kan dit bericht worden aangevuld, gewijzigd of volgt er een nieuw bericht.

Inschrijven nieuwsbrief

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

3 reacties op “Stal in lammertijd voortaan verboden voor bezoekers

 1. Henk schreef:

  Waarvoor doen wij dan nog de jaarlijkse Q-koorts-enting?
  Wij hebben een publiekskudde en zijn daarnaast afhankelijk van onder andere de lammetjesdagen, kraamschuddagen, etc. om zo wat extra inkomsten te genereren.
  Weer zo’n typisch voorbeeld waarin Europa te ver doorschiet.

 2. Maartje schreef:

  Mest moet gedurende 30 dagen na verwijdering uit de stal luchtdoorlatend afgedekt worden opgeslagen. Administratie van de mest moet worden bijgehouden.

  U schrijft in uw stuk:
  Andere algemene Q-koortsverplichtingen blijven zoals ze waren: mest gedurende 30 dagen na verwijdering uit de stal luchtdicht afdekken en mestadministratie bijhouden

  De wettekst is: “luchtdoorlatend” en niet zoals u stelt “luchtdicht”!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

GD en Het Schaap presenteren: Online Kennisevent 2022

Experts op het gebied van schapenvoeding en diergezondheid praten u bij tijdens een interactieve bijeenkomst op 27 januari 2022.

Zorg dat u er bij bent: meld u aan!

Kijk, luister, stel uw eigen vragen en maak ook nog kans op leuke prijzen.

“Gelukkig had ik het dossier Giftige planten op mijn telefoon gedownload en herkende ik op tijd de vergiftigingssymptomen.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Download net als Martin Oosthoek de voor abonnees gratis dossiers op hetschaap.nl/shop

“Even zoeken en ik vond alles dat de afgelopen jaren in Het Schaap had gestaan over die ziekte. En dat terwijl ik met de schapen op pad was!”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Rob Adriaans het gemak van het online archief van Het Schaap: gratis en exclusief voor abonnees.

Het Schaap gaat live!

Wat? Zomerlongontsteking

Door wie? Dr. Piet Vellema van GD

Wanneer? 22 juni om 20:30 uur

Interactief? Ja, stel zelf vragen

Kosten? Deelname is gratis!