Nieuws
I&R

De nieuwe Europese Diergezondheidswet die sinds 21 april van kracht is, heeft ook gevolgen voor de I&R en voor fokdagen en shows. Dat blijkt uit antwoorden van het ministerie van Landbouw.

Gisteren bleek al dat de nieuwe wet voorschrijft dat schapenhouders hun stallen tijdens de lammertijd moeten afsluiten voor niet-noodzakelijke bezoekers. Alleen schapenhouder, personeel en bedrijfsmatige bezoekers mogen er nog komen.

De Europese verordening blijkt ook ook gevolgen te hebben voor de schapen-I&R. Elke schapenhouder moet naast de bekende I&R-gegevens voortaan ook dekkingen van de schapen vastleggen en de gegevens 3 jaar bewaren. Dat blijkt uit antwoorden van het ministerie van Landbouw op enkele vragen van vakblad Het Schaap.

In de loop van het jaar volgen waarschijnlijk meer voorschriften. Zo wil Europa dat locaties waar de dieren worden gehouden beter worden geregistreerd en dat het productiedoel van de dieren vastligt. Vanaf 15 oktober lijken er ook nieuwe regels te komen voor de registratie van export- en importschapen.

Op dit moment zijn alle gevolgen voor de schapen-I&R nog niet bekend. Enerzijds omdat de EU die nog niet heeft uitgewerkt, anderzijds omdat vandaag een internetconsultatie over de nieuwe wetgeving eindigt die mogelijk tot correcties op de regels gaat leiden.

De consequenties voor schapenhouders zijn te vinden op een regelhulp van het ministerie.

De nieuwe EU-wetgeving bevat ook nieuwe regels voor schapenkeuringen en -shows. Die hebben vooral betrekking op reinigen en ontsmetten maar ook op bijvoorbeeld de aanhanger waarin schapen worden vervoert.

Verschillende organisaties (onder meer Platform KSG, NSFO en de nieuwe ketenorganisatie KOS) hebben tot nu toe gereageerd op de nieuwe wetgeving. Hun reacties zijn openbaar en hier te lezen.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

GD en Het Schaap presenteren: Online Kennisevent 2022

Experts op het gebied van schapenvoeding en diergezondheid praten u bij tijdens een interactieve bijeenkomst op 27 januari 2022.

Zorg dat u er bij bent: meld u aan!

Kijk, luister, stel uw eigen vragen en maak ook nog kans op leuke prijzen.

“Gelukkig had ik het dossier Giftige planten op mijn telefoon gedownload en herkende ik op tijd de vergiftigingssymptomen.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Download net als Martin Oosthoek de voor abonnees gratis dossiers op hetschaap.nl/shop

“Even zoeken en ik vond alles dat de afgelopen jaren in Het Schaap had gestaan over die ziekte. En dat terwijl ik met de schapen op pad was!”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Rob Adriaans het gemak van het online archief van Het Schaap: gratis en exclusief voor abonnees.

Het Schaap gaat live!

Wat? Zomerlongontsteking

Door wie? Dr. Piet Vellema van GD

Wanneer? 22 juni om 20:30 uur

Interactief? Ja, stel zelf vragen

Kosten? Deelname is gratis!