
De temperatuur belooft flink op te lopen de komende dagen. De NVWA gaat extra controleren of dieren voldoende zijn beschermd tegen de hitte. Een oproep van de redactie van Het Schaap op social media leverde diverse praktische voorbeelden op van lezers die hun schapen beschermen.
Water, schaduw en rust. Wanneer is er nou precies sprake van hittestress? Lees hier een uitgebreid achtergrondartikel over hittestress bij schapen, met alle hittestadia.
Extra controles NVWA
De NVWA gaf woensdag al aan de komende warme periode weer extra te controleren. “De temperatuur loopt op de komende dagen. Vanuit de NVWA voeren we in warme periodes controles uit waarbij er extra aandacht is voor de bescherming van de dieren tegen de hitte. We controleren of dieren in de wei voldoende beschermd worden tegen hitte en of er voldoende aandacht is voor goede klimaatbeheersing in stallen. Daarnaast zijn er extra controles op veetransporten als het warmer is dan 27 graden Celsius.” En krijg je bezoek van de NVWA? Blijf vooral vriendelijk en professioneel, vertelt advocaat Jantina Rump.
Hoe bereiden schapenhouders zich voor?
Veel schapenhouders zorgen waar nodig voor schaduwplekken voor hun dieren. Een aandachtspunt: schaduwplekken kunnen snel vochtige plekken worden die de kans op rotkreupel vergroten. Karren en doeken geregeld verplaatsen voorkomt veel ellende.
Schapenhouder Anja van der Horn meldt op Facebook: “Ik heb twee schaduwdoeken extra hangen. Ook is er schaduw van de bomen of de schuur afhankelijk van waar ze lopen, maar dit is pas na 12.00 uur dus voor de zekerheid dat doek. Twee ringen aan de omheining en de derde in de grond met een haring. Hangt schuin maar ze liggen en staan er gewoon onder. En makkelijk op te zetten en weg te halen.”
Nat zand tegen hitte schapen
Bij Schapenhouderij De Regt is zand de oplossing: “Bomen genoeg hier. Maar er gaat niets boven nat zand tijdens een hittegolf!”

“Wij hebben van die kalverboxen in het weiland gezet om te schuilen”, zegt Jopie Vos. “Ze gaan er alleen niet in. Verder schaduw van bomen gelukkig.”
Verrijdbare wagens
Sijke de Vries heeft luxe verrijdbare wagens: “Gelukkig gebruiken wij voor het meest weides waarbij er schaduw gegeven wordt door bomen of door een schuur, maar op één weide niet en daar hebben wij verrijdbare wagens staan. Deze zijn op maat gemaakt en zijn in opdracht van een vriend van ons gemaakt door Veno. Nadat onze vriend met de schapen stopte hebben wij de twee wagens overgenomen.”
De wagens zelf zijn van aluminium en zes meter lang en de zeilen kunnen met verlengstukken over de gehele lengte worden uitgerold met een maximale breedte van zo’n acht meter. Het zeil is windbreekgaas. Onder in het midden van de wagen zitten voergoten en er zat op de achterkant van de wagen ook nog een ruif maar die hebben we eraf gehaald. De wagens worden dagelijks verplaatst zodat de graszode niet vernield wordt en de dieren altijd netjes blijven.”

Platte karren en zonnepanelen
Bij Elise Versluis maken ze gebruik van platte wagens, een aanpak die veel boeren zullen herkennen. “Als er op een weiland geen natuurlijke schaduwmogelijkheden zijn, komen er platte karren op het weiland te staan.” Ook Hugo van Oostrum biedt zijn schapen tijdens hitte schaduw onder platte wagens of onder schaduwdoek.
Joni Van Den Heuvel hoeft er – op voldoende wateraanvoer na natuurlijk – niet over na te denken: “De schapen van schapenhouderij van den Heuvel lopen in de Steendert in samenwerking met Staatsbosbeheer, onder de zonnepanelen op de bult van de Avri en op terrein met bomen dus altijd schaduw.”
En wat dacht je tot slot van de onderstaande schuilstal van Wouter Huenestein:

Bekijk ook: