Nieuws
wolf

In het Drentse Vledder zijn schapen doodgebeten, waarschijnlijk door een wolf. De schapen liepen achter een 1,30 m hoog raster met 6 draden.

Schapenhouder Stefan Worst in Vledder ontdekte de waarschijnlijke wolfaanval gisterochtend. In een wei met 300 ooien plus lammeren waren 3 schapen doodgebeten en 11 ernstig gewond. De dierenarts heeft 8 van de gewonde dieren moeten euthanaseren.

Worst heeft geen idee hoe een wolf in zijn wei is gekomen. Na eerdere aanvallen door wolven stonden zijn schapen in een wolfwerende 6-dradige afrastering van 1,30 m hoog met 6 kV en 20J spanning op de draden. Hij vermoedt dat een wolf dwars door het raster is gegaan.

Het is al de 7e keer dat zijn schapen door een wolf zijn aangevallen. Na de eerste twee keer eind 2021 besloot hij het schapenperceel af te rasteren met de 6 draden. Een zijde langs een brede vaart liet hij open. Daar bleek een wolf, door de vaart heen, toch zijn schapen aan te vallen waarop Worst ook daar afrastering zette. Nu blijkt dat zelfs dit allemaal vergeefs is. De schapenhouder weet niet wat hij nog moet doen om zijn schapen te beschermen.

Officieel moet uit DNA-analyse nog blijken dat het om een wolf gaat, maar die kans is erg groot.

In de regio rond Vledder zijn 2 wolven die geregeld schapen aanvallen: GW2397m en GW2090f. Ze blijken ook rond te lopen in Friesland. Het eerste dier is een mannetje, het tweede een vrouwtje. Ze hebben zelfs vier keer samen schapen gedood, steeds in Friesland. De vrouwtjeswolf 2090 loopt sinds april vorig jaar in het gebied rond, het mannetje vestigde zich er enkele maanden later. Dat dier doodde ook al twee keer een kalf en twee geiten.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

2 reacties op “Schapen gedood achter wolfwerend raster

  1. Optimist schreef:

    Dit is wat al zo vaak voorspeld is. Er is niets wat dat ongedierte tegenhoudt, alleen een jachtgeweer. Afschieten die zooi!!

  2. Rosita schreef:

    Wie zijn die gekken, die er (want het zijn er plots te veel, dat doet niet 1 wolf, dat is een uitgezet roedel) achter deze vervuiling van onze leefomgeving zitten? Wordt het geen tijd dat daar een antwoord op komt? Wat moeten deze beesten (wie heeft ze uitgezet) in reservaat ‘Nederland? Zijn en hebben die zich vergrepen aan het over de grens brengen van dieren met (waarschijnlijk) ook nog hondsdolheid? Lees net dat er 2 augustus ook schapen doodgebeten zijn bij Wijster. Waarom lokken ze ze niet en dan elimineren? Je mag je toch als reservaatdier, mens, wel verdedigen? Wat moet er eerst gebeuren? Dan is er geen ‘wolvenactivist’ te vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.