Nieuws
schaapskudde

Overijssel gaat schaapskuddes subsidiëren. Alleen gescheperde kuddes in Natura-2000-gebieden komen ervoor in aanmerking.

Overijssel had sinds 2018 al een tijdelijke subsidieregeling, die doorliep tot en met dit jaar. De nieuwe subsidie kent een looptijd van 6 jaar, met als optie van nog eens 6 jaar. In totaal reserveert de provincie voor die 12 jaar 15,7 miljoen euro voor de kuddes.

Het geld is beschikbaar voor gescheperde schaapskuddes die worden ingezet voor beheer van zogeheten Natura-2000-gebieden. De provincie betaalt terreinbeherende organisaties die de subsidie daarna betalen aan eigenaren van de gescheperde schaapskuddes. De uitvoering van de nieuwe subsidie wordt eerst voorgelegd aan organisaties als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Landschap Overijssel en daarna uitgewerkt.

De nieuwe subsidieregeling geeft gescheperde schaapskuddes de komende jaren veel zekerheid, zo stelt Overijssel. Het provinciebestuur zegt dat eigenaren van schaapskuddes om die langjarige zekerheid hadden gevraagd.

Overijssel vindt dat gescheperde schaapskuddes in Natura-2000-gebieden voorkomen dat heidevelden vergrassen, dat de de kuddes onderdeel zijn van cultuurhistorie en goed zijn voor recreatie en toerisme.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

1 reactie op “Overijssel steekt geld in schaapskuddes

  1. Heleen Kramp schreef:

    Heel jammer dat ze bij Natuurmonumenten zo enthousiast zijn over de wolf. Leer mensen spinnen. Leuke en leerzame hobby, waarmee je mooie warme dingen kunt maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.