Nieuws

Rode lebmaagworm dit jaar groot probleem

rode lebmaagworm
Foto: Nienke van de Burgwal

Veel schapen hebben dit jaar last van de rode lebmaagworm. Dat komt door de vrij natte zomer en door toenemende resistentie van deze wormsoort tegen wormmiddelen.

De rode lebmaagworm Haemonchus contortus speelt schapen in Nederland al jaren sterk parten. Het is een wormsoort die voornamelijk in de zomer toeslaat. De afgelopen twee droge en hete zomers waren er ook vrij veel besmettingen maar leek de Haemonchus toch wat minder ernstig toe te slaan. De zomer van dit jaar is veel natter en dat is een van de redenen voor het grote aantal meldingen bij GD en dierenartspraktijken.

Ook speelt toenemende resistentie van deze wormsoort een rol. Die ongevoeligheid voor wormmiddelen is al jaren groeiende.

De rode lebmaagworm veroorzaakt vooral bloedarmoede. Dat kun je goed zien aan het bleek worden van oogslijmvliezen. Besmette schapen krijgen geen diarree, zoals bij veel andere wormbesmettingen.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Gelukkig had ik het dossier Giftige planten op mijn telefoon gedownload en herkende ik op tijd de vergiftigingssymptomen.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Download net als Martin Oosthoek de voor abonnees gratis dossiers op hetschaap.nl/shop