Nieuws

Ledengroei bij Texelaarstamboek NTS

NTS

Het Nederlands Texels Schapenstamboek heeft vorig jaar meer leden gekregen. Dat is voor het eerst na jaren van daling. Het stamboek merkt groeiende belangstelling voor het ras.

Per 1 januari 2021 registreerde het NTS 442 leden. Dat zijn er 3 meer dan het jaar ervoor. Daarmee is voor het eerst een al vele jaren durende dalende trend omgebogen. De afgelopen maanden meldden zich inmiddels 12 nieuwe leden aan, waarvan tien jonger dan 40 jaar zijn.

Er zouden twee redenen voor die ledengroei zijn. De eerste is dat de Texelaar in ons land steeds populairder wordt. Het ras is sterk verbeterd: vruchtbaarder, ruimer en gemakkelijker houdbaar. De tweede reden is dat buitenlandse fokkers door nieuwe Europese wetgeving nu ook volwaardige NTS-leden zijn.

Tijdens de ledenvergadering afgelopen zaterdag besloot het stamboek te investeren in jonge schapenfokkers. De stabiele financiële situatie van het NTS laat dat toe. Voor de jongerendag op 11 september hebben zich inmiddels al 15 mensen aangemeld.

De afgevaardigde leden van het stamboek besloten tijdens deze vergadering verder de werkwijze voor het aanvraag van het predikaat keurram te stroomlijnen met die voor preferente ram. Voor een erkenning hoeven niet meer tal van afstammelingen op één adres bij elkaar te worden gebracht maar kunnen fokprestaties uit de stamboekadministratie worden gehaald.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Gelukkig had ik het dossier Giftige planten op mijn telefoon gedownload en herkende ik op tijd de vergiftigingssymptomen.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Download net als Martin Oosthoek de voor abonnees gratis dossiers op hetschaap.nl/shop