Nieuws
wolf

Voor schapenbedrijven verandert er zo goed als niets als het gaat om wolven. Wel hebben de provincies nieuwe richtlijnen bekendgemaakt voor als wolven een gevaar vormen voor mensen en honden.

De provincies, samenwerkende in het Interprovinciaal Overleg (IPO), hebben besloten dat een burgemeester snel mag ingrijpen als een wolf een gevaar is voor mensen. In het uiterste geval mag een wolf dan worden gedood. Ook zijn er nu regels voor als wolven honden aanvallen.

Voor schapenbedrijven, waar wolvenschade een groot en toenemend probleem is, veranderen de regels voorlopig niet. Wel zijn subsidieregelingen voor preventie landelijk gestandaardiseerd. Ook is afgesproken dat een provincie waar een subsidiegebied is aangewezen zelf mag beslissen of na 3 jaar binnen dat gebied nieuwe regels gaan gelden voor subsidies en schadevergoedingen.

Voor schapenbedrijven is het wachten op het nieuwe Wolvenplan want daarin zullen wel vernieuwde regels komen voor als wolven vee aanvallen. Dat nieuwe Wolvenplan zou er al in 2022 moeten zijn maar is er nog steeds niet. De provincies kunnen het niet goed eens worden over wolven. Het nieuwe Wolvenplan wordt nu pas in 2024 verwacht.

Zolang dat nieuwe Wolvenplan er niet is gelden de regels van het plan uit 2019, plus de nu gepubliceerde nieuwe afspraken en de nieuwe interventierichtlijnen.

In de nieuwe regels is verder afgesproken dat schade aan alle hoefdieren voortaan wordt vergoed, dus ook bij paarden en runderen. Wel wordt van eigenaren van peperdure paarden verwacht dat zij extra maatregelen nemen om hun dieren te beschermen tegen wolven.

Verder wordt ook schade door de goudjakhals voortaan vergoed.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.