Nieuws
Rechter noemt schapen-I&R niet betrouwbaar

De politierechter van Roermond vindt de schapen-I&R niet betrouwbaar. Daardoor werd oud-schapenhouder Erich Rhöse vandaag vrijgesproken van een boete.

De uitspraak is zeer opmerkelijk en kan gevolgen hebben voor andere schapenhouders die ook extra boetes kregen omdat hun I&R-gegevens niet op orde zouden zijn.

Rhöse was gedagvaard omdat hij in 2015 van 245 schapen te laat afvoermelding zou hebben gedaan in zijn I&R. Hij zegt dat hij dit wel heeft gedaan en dat de fouten zijn ontstaan uit een niet goed functionerend I&R-systeem. De politierechter gaat daarin mee. Rhöse hoeft de voorgestelde boete van 3.000 euro niet te betalen.

De officier van justitie vroeg ook om vrijspraak, omdat zij vindt dat er geen overtuigend wettig bewijs is dat Rhöse laks zou zijn geweest. Zij probeerde de zaak wel uniek te houden voor Rhöse omdat hij zeer intensief aan de schapen-I&R heeft meegewerkt als voorzitter van de Landelijke Werkgroep Professionele Schapenhouders. Maar daar gaat de rechter niet in mee, waardoor de uitspraak ook gevolgen kan hebben voor andere schapenhouders.

Een poging van Rhöse advocaat mr. Maurice Verburg om de officier van justitie niet ontvankelijk te verklaren, haalde het niet. Volgens Verburg zou de officier van justitie helemaal geen boete van 3.000 euro kunnen opleggen omdat schapenhouders al 50 cent retributie moeten betalen voor elke foutmelding. En je kunt niet twee keer voor hetzelfde vergrijp worden gestraft. De advocaat bracht dit in een eerste rechtszaak in september 2017 naar voren.

De politierechter oordeelt nu dat die 50 cent geen boete is en er dus geen sprake is van twee straffen voor dezelfde overtreding.

 

In vakblad Het Schaap van juni meer informatie en achtergronden over deze opmerkelijke rechtszaak. Kijk hier voor een abonnement.

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.