Nieuws

Poll Dorset beste VSS-schaap 2019

1
Poll Dorset
Fokker Sjouke Spoelstra (rechts) krijgt de prijs uit handen van VSS-voorzitter Jan van der Zanden

Een Poll Dorset van Sjouke Spoelstra blijkt het beste schaap van de Vereniging van Speciale Schapenrassen in 2019. De ram scoorde 89 punten bij keuring.

Fokker/eigenaar Sjouke Spoelstra kreeg tijdens de VSS-ledenvergadering een prijs voor het beste schaap uit handen van voorzitter Jan van der Zanden. De ram, geboren in 2016, won met een minimaal verschil van 0,1 punt van een Rouge de l’Ouest van Jan Pieters. Derde werd een Walliser Schwarznase van Mark van Kleef.

In totaal werden er in 2019 ruim 200 schapen van 24 verschillende rassen gekeurd. Die scoorden gemiddeld 85,5 punten.

Tijdens de zeer goed bezochte VSS-ledenvergadering luidde bestuurslid Bert Steginga wel de noodklok over een tiental schapenrassen van dit stamboek. Die worden erg zeldzaam en importeren is lastig omdat buitenlandse fokkers niet kunnen voldoen aan de eis dat de schapen dubbel-ARR moeten zijn.

Daarentegen gaat het met de Walliser Schwarznase en de Poll Dorset binnen de VSS erg voor de wind. Ze zijn met afstand de meest populaire rassen.

Inschrijven nieuwsbrief

1 reactie op “Poll Dorset beste VSS-schaap 2019

  1. s de vries schreef:

    Wat mij frappeert is dat vanuit RVO, in het kader van biodiversiteit en ter voorkoming van inteelt, stamboeken dieren met genetische afwijkingen zoals bv. varkensbek, snoeksbek, cryptorchidie, monochordie e.d. niet meer mogen afkeuren, maar de fokkers alleen nog maar mogen adviseren om deze dieren niet te gebruiken voor de fokkerij en dan mogen er, vanuit diezelfde RVO, geen dieren die niet dubbel-ARR zijn ingevoerd worden bij rassen die zeldzaam zijn ?! Waar blijft dan het verhaal van biodiversiteit en voorkoming van inteelt ? Lijkt mij dat ook niet dubbel-ARR dieren een bijdrage moeten kunnen leveren aan het in stand houden van een zeldzaam ras………en dan is het fokken op dubbel ARR evt. een volgende stap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.