Nieuws
lebmaagworm

Focus je bij de aanpak van de rode lebmaagworm op lammeren en enters. Omweiden is daarin het belangrijkste. Dat is het advies van de GD aan schapenhouders.

Dit advies gaf de Gezondheidsdienst voor Dieren tijdens de 4 kennisavonden die de GD samen met vakblad Het Schaap en LTO Nederland organiseerde. De drukbezochte avonden waren in Deventer, Breukelen, Oirschot en Gorredijk.

De rode lebmaagworm Haemonchus contortus maakt elke zomer veel slachtoffers onder lammeren. Die hebben geen weerstand tegen deze worm. Volwassen ooien meestal wel. Daarom adviseert GD ervoor te zorgen dat lammeren en eenjarige alleen op percelen worden geweid waar de besmettingsdruk laag is. Ontwormen is alleen nodig als uit mestonderzoek blijkt dat de dieren een fikse besmetting hebben.

Volwassen ooien kunnen veelal erg goed met een besmetting omgaan. Toch raadt GD aan de mest van deze dieren ook geregeld te laten onderzoeken op wormeitjes.

De deelnemers aan de kennisavonden kregen verder uitgebreide uitleg over teken en andere ectoparasieten, over lastige verlossingen bij schapen en over I&R-zaken en de problemen met wolven.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.