Nieuws
wolf

Schapenhouders kunnen hun mening geven over wolven. Een student van Wageningen UR is een enquête gestart, zowel in Nederland als onder Duitse schapenhouders.

In de enquête krijgen schapenhouders een aantal stellingen voorgelegd waarop ze kunnen reageren. Die stellingen zijn ontstaan na verkennende gesprekken met 9 schapenhouders.

De enquête is opgesteld door student Joep Crombag van Wageningen UR voor zijn masterstudie. Hij hoopt te weten te komen hoe schapenhouders, maar ook andere weidedierhouders, denken over de terugkeer van de wolf in ons land.

De studie vindt ook onder Duitse schapenhouders plaats. Zij hebben al veel langer te maken met wolven en mogelijk is hun oordeel over deze roofdieren, die veel schade onder schapen veroorzaken, anders dan die in ons land.

De enquête is hier online in te vullen.

De resultaten van dit onderzoek zullen ook in vakblad Het Schaap worden bekendgemaakt.

Inschrijven nieuwsbrief

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

8 reacties op “Onderzoek naar mening schapenhouders over wolven

 1. Willy schreef:

  Wolven horen niet thuis in druk bewoonde gebieden, zij hebben echte wildernis nodig om normaal te functioneren.

 2. Simone schreef:

  Geen probleem met de wolf

 3. Jolanda schreef:

  Weg met de wolf. Niet tegen te houden, en moordt teveel.

 4. Henk schreef:

  De wolf hoort hier niet thuis. Moet ook afgeschoten worden.
  Anders loopt het helemaal uit de hand.

 5. Aart Verburg schreef:

  Te gek voor woorden dat er discussie is over wolven in ons kleine en dichtbevolkte Nederland.

 6. h.bakker schreef:

  Wolven worden op lange termijn groot probleem.

 7. H.Waanders schreef:

  Heeft u wel eens stilgestaan bij de wolvenfokprogramma’s in Duitse en Poolse Wolfsgehege? Er worden Duitse herdershonden gekruist met gevangen wolven. Tot een vastgelegde graad van doorkruisen valt het dier nog steeds tot de wolvensoort. Vindt u het dan gek dat met het uitzetten van gekochte, of het laten ontsnappen van gefokte wolven, de populaties niets met natuur te maken hebben? Als een herdershond, of andere hond, een mens aanvalt wordt deze afgemaakt. Ik begrijp niet goed dat schapenhouders het hier nooit over hebben.

 8. Herder schreef:

  De schadevergoeding is onvoldoende want vervolgschade is altijd groter dan verwacht en extra arbeid ten gevolgde van een wolvenaanval kan nergens verhaald worden. Er zijn dierenartsen die misbruik maken van situatie want ‘de declaratie wordt toch vergoed’. Dieren die een aanval meegemaakt hebben blijven angstig en schrikkerig. Informatie van BIJ12 m.b.t. wolvenschade is onjuist, deze is vele malen groter door kosten voor taxatie en DNA-analyse. Die extra kosten worden opzettelijk niet genoemd om het totale schadebedrag lager uit te laten vallen. Media worden bewerkt met leugens en halve waarheden door het pro-wolvenkamp. Schade door honden en vossen wordt altijd aangehaald om wolvenschade te bagatelliseren. Provincies stellen geen subsidie beschikbaar zolang er geen gevestigde wolf is, waarmee ze de termijn oprekken tot 1 januari 2023 om het geld in de pot te houden. Zo wordt Nederland om de tuin geleid door zelfbenoemde zogenaamde wolvenexperts die vooral goed zijn in het graaien in de subsidiepot. En de mensen die in het veld het werk op moeten knappen worden opgezadeld met de ellende en afgeserveerd met een fooi. Ikzelf heb het helaas moeten ondervinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

GD en Het Schaap presenteren: Online Kennisevent 2022

Experts op het gebied van schapenvoeding en diergezondheid praten u bij tijdens een interactieve bijeenkomst op 27 januari 2022.

Zorg dat u er bij bent: meld u aan!

Kijk, luister, stel uw eigen vragen en maak ook nog kans op leuke prijzen.

“Gelukkig had ik het dossier Giftige planten op mijn telefoon gedownload en herkende ik op tijd de vergiftigingssymptomen.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Download net als Martin Oosthoek de voor abonnees gratis dossiers op hetschaap.nl/shop

“Even zoeken en ik vond alles dat de afgelopen jaren in Het Schaap had gestaan over die ziekte. En dat terwijl ik met de schapen op pad was!”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Rob Adriaans het gemak van het online archief van Het Schaap: gratis en exclusief voor abonnees.

Het Schaap gaat live!

Wat? Zomerlongontsteking

Door wie? Dr. Piet Vellema van GD

Wanneer? 22 juni om 20:30 uur

Interactief? Ja, stel zelf vragen

Kosten? Deelname is gratis!