Nieuws
wolf
(foto: Robert Vlieghuis)

Op dit moment bevinden zich 7 wolven permanent in Nederland. Wetenschappers zeggen dat dit aantal zal toenemen, maar wagen zich niet aan voorspellingen van aantallen.

Naast de 7 wolven die hier nu verblijven, zijn er de afgelopen jaren veel rondtrekkende exemplaren geweest. De helft daarvan is weer vertrokken, 5 zijn in het verkeer omgekomen en van 4 andere wolven is onbekend waar ze zijn gebleven. De 7 gevestigde wolven leven in Noord-Brabant (1 mannetje) en op de Veluwe (1 ouderpaar met 2 nakomelingen en elders in het natuurgebied 1 mannetje en 1 vrouwtje).

Het rapport duidt aan waar leefruimtes zijn voor wolven in Nederland en ook corridors waar de roofdieren doorheen trekken op zoek naar leefgebieden. Het zijn vooral die rondtrekkende wolven die veel schapen doden.

Dat aantal van 7 wolven zal vrijwel zeker toenemen. Maar hoeveel dat er worden, is nog niet duidelijk. Er zijn teveel onzekerheden. Dat concluderen wetenschappers die op verzoek van BIJ12, het ministerie van Landbouw en het Interprovinciaal Overleg (IPO) het rapport ‘De wolf terug in Nederland, een factfinding study’ hebben geschreven. Met dit rapport van de experts van onder meer Wageningen Universiteit en ook Duitse onderzoekers gaat de overheid het huidige interprovinciale Wolvenplan herschrijven. Dat nieuwe Wolvenplan moet volgend jaar verschijnen.

De wetenschappers vinden afrasteringen de beste methode om schapen te beschermen tegen wolfaanvallen. Ze adviseren dat wolven met rust gelaten moeten worden en niet aan mensen mogen wennen, want dan kunnen ze gevaarlijker worden.

De afgelopen week zijn er meldingen van gedode schapen in Overijssel, zo blijkt uit gegevens van BIJ12. Het lijkt erop dat daar een wolf actief is.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.