Nieuws
NVWA wil streng controleren op vaccinaties Q-koorts
Publieksbedrijven, zoals deze kinderboerderij, moeten alle schapen laten enten tegen Q-koorts

De NVWA is van plan streng te gaan controleren op Q-koortsvaccinaties. Afgelopen jaar bleek op bijna de helft van publieksbedijven die niet in orde.

De NVWA gaat binnenkort met vertegenwoordigers van de schapensector praten over die scherpere controles.

De inspectiedienst waarschuwt met zware boetes te komen bij overtreding van de vaccinatieplicht. Bedrijven die hun dieren niet of niet op tijd vaccineren mogen geen bezoek ontvangen bij hun dieren en riskeren een bestuurlijke boete van €2.500.

De Q-koortsvaccinatie is verplicht voor alle melkschapen- en geitenhouders met meer dan 50 dieren én voor alle publieksbedrijven. De NVWA omschrijft publieksbedrijven als ‘bedrijven waar direct contact tussen bezoekers en dieren mogelijk wordt gemaakt’. Dat betreft dus ook bedrijven die lammetjesaaidagen organiseren.

De vaccinaties moeten elk jaar voor 1 augustus zijn gedaan en ook voor die datum, binnen zeven dagen na de vaccinatie, in het I&R-systeem zijn vastgelegd. Als de herhalingsvaccinatie binnen één jaar na de vorige vaccinatie plaatsvindt, is één enting voldoende. In het andere geval moet er net als bij de eerste vaccinatie twee keer ingeënt worden.

Vorig jaar controleerde de NVWA 112 publieksbedrijven. Op 11 daarvan waren de dieren nog niet gevaccineerd. Bij 5 van deze bedrijven zijn naar aanleiding van de inspectie ter plekke maatregelen afgesproken om dieren af te zonderen. Van de 6 overige bedrijven zijn er inmiddels 4 opnieuw geïnspecteerd en akkoord bevonden. Op 9 bedrijven waren de dieren wel gevaccineerd, maar was dit laat gebeurd. 31 publieksbedrijven hadden de vaccinatie niet of niet tijdig vastgelegd in het I&R systeem. Bij 61 van de 112 geïnspecteerde bedrijven zijn geen afwijkingen geconstateerd.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

1 reactie op “NVWA wil streng controleren op vaccinaties Q-koorts

  1. sheepdog schreef:

    Het zou handig zijn als de definitie “bedrijf met publieksfunctie” beter omschreven werd. Heeft een schaapskudde in een raster in de stadsberm een publieksfunctie? Het is immers niet de bedoeling dat er mensen doorheen gaan lopen? En als je geen lammetjesdag organiseert, kun je dan vanaf mei, als de grootste besmettingsgevaar geweken is niet gewoon mensen door de kudde laten lopen? In de besmettelijkste tijd is de besmettingskans < 1%. Dat is tot eind mei. (cijfers RIVM) Daarna zou die m.i. te verwaarlozen zijn. Je mag immers ook met een niet-geente kudde over straat lopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.