Nieuws
misbruik lammeren
Voor misbruik van lammeren en een schaap moet een 41-jarige man van Texel de cel in.

Voor misbruik van 3 lammeren en een schaap is een 41-jarige inwoner van Texel tot 20 maanden celstraf veroordeeld. Hij mag ook 3 jaar lang ’s nachts niet in de buurt van vee komen. Hij is ook veroordeeld wegens wapenbezit.

Met deze uitspraak van de rechtbank in Alkmaar komt een einde aan een zaak die onder schapenhouders op Texel veel ophef veroorzaakte maar waar niemand graag over sprak. In 2016 en 2017 werd vijf keer vastgesteld dat lammeren en een schaap waren misbruikt. Steeds werd bij de dierenarts vastgesteld dat de dieren waren gepenetreerd.

In augustus vorig jaar werd de 41-jarige man gearresteerd. DNA-sporen bleken naar hem te leiden. Ook bleek hij in het bezit van injectiespuiten met glijmiddel en ander materiaal dat hij gebruikt zou hebben tijdens het misbruik. Op die spullen bleek celmateriaal van schapen te zitten. De man bleek ook te beschikken over wapens en munitie.

De rechtbank acht het misbruik in 4 gevallen en het verboden wapenbezit bewezen en veroordeelt de man daarvoor tot 20 maanden celstraf, waarvan 5 voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar, met vermindering van voorarrest. De 41-jarige mag de komende 3 jaar tussen zonsondergang en zonsopgang niet in de nabijheid van vee komen. Doet hij dat toch, dan moet hij voor elke keer 3 dagen de cel in. Ook moet hij een klein bedrag aan schadevergoeding betalen aan een van de gedupeerde schapenhouders.

 

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.