Nieuws
“Niemand weet nog precies hoe we die wolf echt kunnen weren, we werken samen met wolvenconsulenten, iedereen is zoekende
“Niemand weet nog precies hoe we die wolf echt kunnen weren, we werken samen met wolvenconsulenten, iedereen is zoekende."

De actiegroep Animal Rights wil een proefproces starten tegen de NVWA. Ze hopen zo af te kunnen dwingen dat de NVWA actief gaat handhaven wanneer een veehouder zijn dieren onvoldoende beschermt tegen de wolf.

De stichting wil afdwingen dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) actie onderneemt tegen onder mer een schapenhouder in het Drentse Vledder waarbij de wolf diverse keren heeft toegeslagen.

Deze schapenhouder was al wat gewend maar is toch geschrokken van alle media-aandacht die nu opnieuw op hem afkomt. Hij wil ook niet meer dat zijn naam wordt genoemd. “Veel media vertellen het halve verhaal, ze hebben geen idee wat er echt allemaal speelt.”    

‘Iedereen is zoekende’

De beschuldiging ‘lak aan zorgvuldigheid’ komt flink binnen bij de schapenhouder. Het zure van de situatie is dat hij momenteel juist actief meewerkt aan een pilot om wolvenaanvallen te voorkomen. Zo plaatst hij wolfwerende omheiningen bij andere schapenhouders om te kijken hoeveel tijd dit kost en of het effectief is. “Na de eerste aanval in oktober 2021 zijn wij direct begonnen met het plaatsen van wolfwerende rasters. We gebruiken zelfs meer draden en stroom dan voorgeschreven.”

“Niemand weet nog precies hoe we die wolf echt kunnen weren, we werken samen met wolvenconsulenten, iedereen is zoekende. Het is erg frustrerend want bij de laatste aanval kon je precies zien waar de wolf door de bedrading is heengegaan, de draden hingen daarna slap. We doen ons best, het gaat ons enorm aan het hart en dan komt zo’n organisatie om je te verwijten dat je er geen rekening mee houdt dat een wolf kan zwemmen of dat de bedrading bij nader inzien misschien een paar centimeter te hoog hing, alsof ik dat bewust doe.”

NVWA pleit voor geduld

De NVWA onderzoekt momenteel hoe wet- en regelgeving geïnterpreteerd moet worden en pleit ondertussen voor wat geduld. “Houders van dieren, dus ook de schapenhouders, moeten zorgen voor de veiligheid van hun dieren. We zitten nu echter nog in een transitie-fase: de wolf is te kort in Nederland om van veehouders te mogen verwachten dat ze voldoende maatregelen hebben genomen tegen aanvallen van wolven. De NVWA vindt dan ook dat de schapenhouders niet in overtreding zijn.”

Het is nog niet bekend wanneer de zitting plaatsvindt.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.