Nieuws

De NVWA onderzoekt of schapenhouders kunnen worden verplicht hun vee tegen wolven te beschermen. Die verplichting is er nog niet.

Natuurminister van der Wal vindt dat schapenhouders nu nog niet verplicht kunnen worden hun schapen te beschermen tegen roofdieren zoals de wolf. Daarvoor is het te vroeg. Dat schrijft de minister in antwoorden op vragen die de Partij voor de Dieren stelde.

Uit die antwoorden blijkt dat de NVWA onderzoek doet naar de maatregelen die schapenhouders moeten nemen om te voorkomen dat een wolf schapen aanvalt. De minister wacht de resultaten daarvan af, voordat ze beslist of het achterwege laten van zulke maatregelen wettelijk strafbaar is.

In het Besluit Houders van Dieren (artikel 1.6, derde lid) staat dat veehouders hun vee tegen roofdieren zonodig moeten beschermen. Volgens het ministerie is dit echter een ‘open norm’: er is geen regelgeving voor de manier waarop die bescherming moet gebeuren. Van der Wal zegt dat schapenhouders die geen wolfwerende maatregelen nemen daarom ‘nog niet zonder meer in overtreding zijn’.

Inschrijven nieuwsbrief

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

13 reacties op “NVWA onderzoekt verplichte wolfwering schapenbedrijven

 1. M.Middelveld schreef:

  Het wordt steeds gekker, het zal stil worden in de weilanden.
  Wie wil met zulke regels nog dieren houden, voor je het weet ben je een schuldige of dierenmishandelaar. Ik heb er met dit in het vooruitzicht geen zin meer in.

 2. Okkie schreef:

  Eerst maar goed bepalen wat nodig is.
  In Yellowstone adviseert men 5feet
  1,20 is niet genoeg.
  En de grond in.
  Wolf kan heel goed graven.
  Lukt t in 1 nacht niet. Komt ie de volgende nacht terug.

 3. Rudi schreef:

  Hoe hoog kan een wolf springen zonder de stroomdraad te raken? Al is mijn weide 1,20 m afgemaakt maar als hij er toch over gaat wat moet ik dan nog gaan doen?

 4. Tuunels schreef:

  Als er straks geen schapen meer zijn in de weilanden eten de wolven wel iets anders bv koeien of jongvee of paarden. Een roedel wolven kan samen paarden en koeien aanvallen en doodmaken. Het zit gewoon in de wolf. Die is geen vleeseter maar een moordenaar. Wolven willen wat te vermoorden hebben. Als dat niet lukt vallen de wolven mensen aan lopen ze straks in de grote steden. Dat komt al voor in sommige landen

 5. Wil Peperkamp schreef:

  Dit betekent het einde van de schapenhouderij in Nederland. De wolf zal zijn makkelijke prooi gaan missen en op zoek gaan naar andere prooien (koe, kalf, pony en paard). Alle weilanden in Nederland afzetten met twee meter hoog gaas is de volgende stap of alles dan maar op stal zetten en al het voorverpakte vlees uit het buitenland laten komen. Het gras kort houden zullen de mensen in en rond de grote steden maar moeten doen. In het begin zal het niet zo lekker smaken, maar alles went. Wel verplicht thuis naar het toilet te gaan i.v.m. stikstof en de CO2-uitstoot.

 6. De Heer ham verhoeven schreef:

  Het beste tegen wolf is geen wolfwerende afrastering, maar een jachtgeweer. 100% resultaat en vele malen goedkoper.

 7. martien schreef:

  De overheid lijkt wel niet wijs. Weer een regel erbij om dieren te beschermen. De overheid is zelf schuld aan dit probleem. Afschieten en opruimen de wolf. Nederland is daarvoor niet geschikt. Al plaats je een net of hek van 2 meter, de wolf gaat er gewoon doorheen. De wolf hoort hier niet thuis. En als je dode schapen hebt door de wolf is de vergoeding slecht. Die 21 drachtige schapen hebben een marktwaarde van ongeveer 200 euro. Van de overheid beur je dat niet en tel de lammeren erbij: 2 keer 50 euro. Ze noemen dat ondernemersrisico. Ik dacht het niet.

 8. Gerie schreef:

  Weg met die wolf!!!!! Straks wordt de mens slachtoffer!!!!!!

 9. Tamara schreef:

  En als je die wet gebruikt om een stal te plaatsen krijg je ook straf …

 10. Klaas A Visscher schreef:

  We wachten gewoon totdat er een kind het (dodelijke) slachtoffer wordt van een wolf.
  Dan pas mag de wolf bestreden worden.
  Maar dan is het helaas te laat.

 11. Harm schreef:

  Wat een schandalige omgekeerde wereld

 12. Bassie schreef:

  Hoeveel schapen worden er gepakt door de wolf? En hoeveel lammeren en schapen worden er halal geslacht? Nou graag antwoord. Ik word doodziek van die jankverhalen van die boeren.

 13. JP schreef:

  Zie voorschriften dierentuin 2,5 meter boven de grond en half meter onder de grond gaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.