Nieuws

NSFO start groot project rotkreupel

9
klauwmonster nemen voor onderzoek naar rotkreupel
Studenten van de HAS Hogeschool in Den Bosch nemen monsters van de klauwen. (Foto: NSFO)

De NSFO is begonnen met een groot project rond rotkreupel met als doel besmettingen terug te dringen.

De organisatie neemt 5 jaar de tijd voor dit rotkreupelproject.

In deze herfst krijgt een aantal abonnees van vakblad Het Schaap het verzoek mee te werken aan een nulmeting.

Studenten gaan op 96 bedrijven, verdeeld over het land, van acht schapen en lammeren monsters nemen van de klauwen. Die monsters worden getest op de rotkreupelbacterie. De resultaten blijven anoniem. Deelnemende schapenhouders krijgen alleen de uitslag van hun eigen dieren.

Uit deze nulmeting zal blijken hoe het is gesteld met rotkreupel in Nederland.

Daarna gaat de NSFO vijf jaar lang met workshops, nascholing van dierenartsen, voorlichting en allerlei projecten aan de slag. Doel is rotkreupelbesmettingen terug te dringen. Dat is goed voor het dierenwelzijn en zal antibioticaverbruik verminderen.

NSFO richt zich al langer op deze schapenziekte. Vorig jaar zette de organisatie een praktijkproef op voor een rotkreupeltest.

Inschrijven nieuwsbrief

9 reacties op “NSFO start groot project rotkreupel

 1. Hana Hagendijk schreef:

  Voor onderzoek op rotkreupel hoef je geen 5 jaar te doen! Een goed advies is vaccinatie met Footvax, goed uitgevoerd. Nooit een kreupel schaap meer en tevens goede kwaliteit klauwen. Ervaring meer dan 20 jaar. Beschikbaar voor nadere uitleg!

 2. Hana Hagendijk schreef:

  Toevoeging: probeer het vaccineren vrij te krijgen. Dat bespaart kosten, zorgt voor minder antibioticagebruik en geeft beter dierenwelzijn.

 3. gert schreef:

  Vraag is of dit het plan wat gepresenteerd is op Dag van het Schaap 2014. Als dat zo is dan vind ik dat het wel erg lang geduurd heeft!
  Wat mij opvalt dat er steeds meer bedrijven bij verkoop adverteren dat men rotkreupelvrij is! zeer positief!
  Wat u aangeeft van plan te zijn om extra workshops, voorlichting, etc. te geven. Dat moet naar mijn bescheiden mening niet een herhaling zijn van wat wij de afgelopen 20 jaar hebben kunnen lezen in allerlei bladen etc.
  Misschien moet er een bonus komen voor schapenhouders die rotkreupelvrij zijn en dit graag ook willen blijven! Zorg voor extra laarzen voor uw bezoekers. Probeer hiermee te bereiken dat men met u mee gaat denken!
  Misschien moet er een slogan komen ‘IK BEN ROTKREUPEL VRIJ U OOK?’.
  Op de Dag van het Schaap heb ik overigens een simpel middel genoemd tegen rotkreupel. Geen injecties, geen voetbaden, etc. Er werd jammer genoeg door sprekers niet op gereageerd.

 4. Jan86972 schreef:

  Mij zegt dat ROTKREUPELVRIJ niet alles ken meerdere bedrijven die enten 3 of 4 x per jaar
  met footvax en wat denk je wat er gebeurt als je hier dieren van aankoopt ?
  Ik ben eigenlijk wel erg nieuwsgierig welk simpel middel je genoemd hebt tegen rotkreupel

 5. klaas schreef:

  Wat is die oplossing?
  Degene die rotkreupel kan uitbannen is miljonair..

 6. klaas schreef:

  Ben benieuwd want als daar de oplossing is wordt er veel schapenleed voorkomen en is er meer plezier voor de schapenhouder

  • j vd Lei schreef:

   Hallo Klaas
   Heb je antwoord gekregen van Gert. We zijn nu 16 juni en ik lees het nu
   Ik heb 2014 meegedaan met de rotkreupelproef van de NSFO maar monsters zoekgeraakt.
   Ook niks meer gehoord van aanpak Deense veearts.
   Recent gehoord: Zatram word gebruikt bij mortelaro bij koeien
   Mag bij schapen niet
   Graag jou reactie vr.gr.Jan

 7. André te Brake schreef:

  Volgens mij is het uitbannen van rotkreupel vrij eenvoudig:
  In 2004 had ik voor het eerst schapen. In de zomer van 2005 en 2006 heb ik heel veel last gehad van rotkreupel en maden. Zo erg dat ik besloten had als dit nog 2 jaar duurt stop ik met schapen. De madenoverlast heb ik vrij eenvoudig op kunnen lossen door 1x per jaar rond 1 juni Clik over de rug te spuiten. Dit madenprobleem was volledig over.
  Over de oorzaak van rotkreupel heb ik diverse stukken gelezen. Het wordt veroorzaakt door 2 bacteriën. De bacterie die noodzakelijk is voor de overdracht en totstandkoming van de aandoening, is Dichelobacter nodosus. Daarnaast speelt de bacterie Fusobacterium necrophorum een cruciale rol.
  Bovenstaande bacteriën blijken zonder schapen maximaal 10 dagen in weiland te kunnen overleven, in de zomer. Net als dat je huid verbrandt als je te lang in de zon bent, branden deze bacteriën waarschijnlijk dood, of ze gaan dood door geen aanbod meer van schapen.
  Nadat ik dat wist heb ik het volgende gedaan: Ik heb 2 percelen ter beschikking. Vanaf maart/april de schapen elke keer 21 dagen op hetzelfde perceel gehouden ongeacht of het perceel voldoende gras had of niet. Na 21 dagen de schapen via een ontsmettingsbak van 5 meter lang met formaline (mocht toen nog) naar het nieuwe perceel laten lopen, zodat ze elke keer weer schoon in een perceel kwamen waar de bacteriën gegarandeerd dood zijn. Daarnaast ging ik altijd met ontsmette laarzen (via emmer naast wei) het weiland in. Dit heb ik tot september volgehouden. Vervolgens heb ik alle mensen die bij de schapen komen altijd verplicht om onze “schone” laarzen te gebruiken. Diegene die dat niet wilde kon vertrekken. Daarna heb ik nooit geen last meer gehad van rotkreupel, ik heb daarna nooit meer tegen rotkreupel behandeld en ben inmiddels 9 jaar vrij van rotkreupel.
  Simpel en doeltreffend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.