Nieuws
zwartbles

Het instituut VHL-genetics in Wageningen heeft een DNA-test gemaakt waarmee een erfelijke nierafwijking bij Zwartblessen kan worden opgespoord. Die afwijking is zeldzaam.

De nieraandoening bij de Zwartbles kwam in 2011 aan het licht in Groot-Brittannië. In ons land werd die in dat jaar ook bij 2 schapen van dit ras vastgesteld en in 2015 nog bij één dier. Begin dit jaar ontdekte GD op 2 bedrijven de zeer zeldzame afwijking. Een dierenarts in Noord-Brabant meldde afgelopen zomer ook een Zwartbles met de aandoening.

Op verzoek van GD heeft VHL-genetics in Wageningen een DNA-test gemaakt waarmee bij levende schapen de afwijking kan worden aangetoond. De test kost 35 euro ex btw.

De afwijking vererft recessief. Dat betekent dat een Zwartbles drager kan zijn, maar zelf niet ziek wordt. Alleen als zowel ram als ooi drager zijn, kan een kwart van hun nakomelingen verschijnselen krijgen. Die verschijnselen zijn veel drinken, veel urineren en sterfte. Dat komt doordat ophoping van kristallen de nierwerking aantast.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Gelukkig had ik het dossier Giftige planten op mijn telefoon gedownload en herkende ik op tijd de vergiftigingssymptomen.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Download net als Martin Oosthoek de voor abonnees gratis dossiers op hetschaap.nl/shop