Nieuws
fokdag

De nieuwe regels voor onder meer fokdagen, die het gevolg zijn van Europese wetgeving, lijken in de praktijk mee te vallen. Waarschijnlijk wijzigt weinig.

Dat blijkt uit reacties van de het ministerie van Landbouw en de NVWA op vragen van de NSFO en de Ketenorganisatie Schapenhouderij Nederland naar aanleiding van de nieuwe Europese Gezondheidswet.

Die vragen gaan over aanhangers waarmee schapen naar en van de fokdag worden vervoerd, het reinigen en ontsmetten daarvan en over het ontsmetten van schoeisel van bezoekers.

De NVWA laat weten dat de eis dat schapen alleen in aanhangers met aan apart kentekenbewijs vervoerd mogen worden, waarschijnlijk voor ons land niet meer zal gaan gelden. De dienst zal dan ook nu niet optreden als zo’n kentekenbewijs ontbreekt.

Over het reinigen en ontsmetten van vervoermiddelen waarmee schapen worden getransporteerd laat het ministerie van Landbouw weten dat er ‘praktische bezwaren’ aan die R&O-eis hangen. Het ministerie gaat er binnenkort met betrokken organisaties over praten. Voor de NVWA heeft controle erop de komende tijd geen hoge prioriteit.

Organisatoren van fokdagen of andere shows met schapen moeten er wel voor zorgen dat elke bezoeker schoeisel ontsmet bij betreden en vertrek van het evenement. Dat was al zo en verandert niet. Tot eind april konden belanghebbenden reageren op de gevolgen van de nieuwe Europese Diergezondheidswet voor de Nederlandse schapenhouderij.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.